Ketodieta – gyakori kérdések

Gyorsan fogyni és emelet nem éhezni – ez a két dolog a legnépszerűbb a keto diéta alatt. Melyek a leggyakoribb kérdések a protein diéta körül? Van melette és ellene szóló dolgok is, de a legfontosabb, hogy kényelmesen érjük el a súlyvesztést. A tejszín ivás, túró és marhahús evés már a multé. Az új keto diéta sok új fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdak ételeket kínál. Ezáltal minél több támogatója van.

Nekem is való?

Elsősorban tisztázni kell, hogy miért hízunk. Csak pár kiló súlyfeleslegről van szó, vagy nagy súlyfeleslegről, amely nehezíti a tornát amit a fogáshoz alkalmaznánk. A keto diéta azoknak alkalmas akik közepes vagy nagyobb súlyfelesleggel bírnak, vagy csak az anyagcserét kell beindítani az éheztetés után.

Mennyit fogyok?

Mindegyikünknél más az anyagcsere, diéta, életkor, hormonháztartás stb. A keto diéta azoknak az egyéneknek való akik nagy súlyfelesleggel bírnak. A leadot zsír tartalom alatt jól érzik magukat, nem fuladnak a lépcsőkön és teli vannak energiával.

A diéta elhagyása után előállhat a jojo hatás?

A jojo hatás attól függ, hogy milyen hozzáállásunk marad az étkezéshez. A diéta után javasolt kevés szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanni, elegendő zöldséget, egézséges zsiradékot és sok vizet.

A kilók leadásához szükséges tornáznom?

Tornázás nélkül is mennek le a kilók, de a tornával gyorsabban. A mozgás fontos a szervezetünknek, ezért kellene tornázni. Ha ezt betartjuk, a diéta után is kordában tudjuk tartani a fogyást.

Már egy hete nem mozdul a súlyom, mit tegyek?

A súlyunkat nem csak az izom és a zsír határozza meg. Fontos szerepet játszik a testünkben a víz visszatartás, különösen a hölgyeknél – a hormonháztartás megváltozása (a menstruáció alatt) vagy mind két nemnél a sófelesleg által vagy a nyári hónapokban. Pár nap után ez rendeződhet és a súlyunk csökenni fog. Ha hosszabb idő után sem csökken a súlyunk, érdemes kikérni a táplalkozási szakértő véleményét.

Mennyi kávét ihatok meg a diéta alatt?

Cukor és tej mentes kávé nincs a tiltó listán. Akár 3-4 kávét is elfogyaszthatunk. Javasolt délután három óráig elfogyasztani, hogy ne befolyásolja az éjjeli alvásunkat. A kávé kofeint tartalmaz, amely hozzá járul a fogyáshoz, de ennek vízhajtó hatása is van. Ezért javasolt minden kávézás után egy pohár tiszta vizet elfogyasztani, hogy ne legyen megzavarva a vízháztartásunk. Ahoz hogy a szervezetünkből eltávozzanak a lerakódások, naponta 2-3 liter víz fogyasztására van szükségünk.