A vitaminok segíthetnek a fogyásban?

Tartalom

A vitaminok segíthetnek a fogyásban?

Az A-vitaminok kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a fogyás támogatását is. Ezek a vitaminok segítik a testet a megfelelő anyagcserében és az energiatermelésben, ami létfontosságú a fogyás folyamatában.

Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek felgyorsíthatják az anyagcserét, ami elősegíti a testzsír elégetését. Ezek a vitaminok szintén segítenek a sejtek megújulásában és a sebgyógyulásban, ami fontos szerepet játszik a fogyás utáni bőrfeszesítésben.

Kiemelt fontosságú a C-vitaminnal kombinálva, mivel segít a zsír oxidációjában, valamint csökkenti a stresszt, amely gyakran fogyókúra idején jelentkezik. Emellett további A-vitamin előnyök közé tartozik az immunrendszer erősítése és a látás javítása.

Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a sárga és narancsszínű zöldségek (például sárgarépa és sütőtök), a leveles zöldségek (például spenót és kelkáposzta) és a máj. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyaszd őket, mivel az A-vitamin túlzott bevitelének negatív hatásai is lehetnek.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

 

Ha a fogyás néhány tabletta bepötyögésével elérhető, sokan közülünk ezt az utat választanák, nem igaz? Az egykor csak lópirulákra korlátozódó vitaminok ma már többféle formában is kaphatók. A vitaminok használata a fogyás érdekében hasznos lehet, ha természetes élelmiszerforrásokból, például friss gyümölcsökből és zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és sovány fehérjékből egy jól összeállított étrendben veszik be.

Mivel azonban a legtöbbünk étrendje hiányos, a vitaminkiegészítők alapvető szerepet játszanak az egészséges szervezet fenntartásában és a fogyásban. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a tíz legjobb vitaminról, amelyet a fogyás és a fitt test érdekében használhat.

Vitaminok a fogyáshoz

 

Segítenek-e a vitaminok és ásványi anyagok a fogyásban?

A vitaminok és ásványi anyagok hasznosak lehetnek a fogyásban, mivel elősegítik a szervezet egészséges működését. Bár néhány tabletta szedése nem csökkenti a súlyt, bizonyos vitaminok beiktatása az étrendbe növelheti a fogyás esélyét. Nem minden vitamin rendelkezik azonos tápértékkel, ezért az egészséges fogyás kulcsa a kiegyensúlyozott étrend.

1. B-vitamin:

Ezek olyan vitaminok, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, javítják a szervezet működését. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok metabolizálásával segít elégetni az élelmiszerekben tárolt energiát (1).

Például a B1-vitamin, más néven tiamin miatt a test sejtjei segítik a szénhidrátok energiává alakítását. Ha egy vagy több ilyen vitaminból hiány van, akkor a test anyagcseréjének nem megfelelő működése miatt a fogyás sokkal nagyobb kihívást jelent.

Néhány olyan élelmiszer, amely a legjobb B-vitamin-forrásnak számít, a következő:

  • Tej.
  • Tojás.
  • Bab.
  • Lencse.
  • Sovány hús.
  • Burgonya.
  • Banán.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék.

2. D-vitamin:

A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szervezet fenntartásában. Ezt a vitamint természetes úton, a napfényből kaphatod, ami segít az egészséges immunrendszer fenntartásában. D-vitaminhiányt azoknál az embereknél tapasztalhatunk, akik többnyire zárt térben tartózkodnak, vagy olyan helyeken élnek, ahol lényegesen kevesebb a napsütés.

Bár több kutatásra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon a D-vitamin hatékonysága a fogyásban, a vizsgálatok szerint az elhízott embereknél az átlagosnál alacsonyabb a D-vitaminszint (2).

Egy tanulmány szerint a kalcium és a D-vitamin kombinációja tökéletes eszköz a fogyáshoz (3). A napfény mellett itt van egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyekkel ezt a vitamint beillesztheted az étrendedbe:

  • Szardínia.
  • Tonhal.
  • Tőkemájolaj.
  • Tojássárgája.
  • Dúsított élelmiszerek.
  • Lazac.

3. Kalcium:

A kalcium az egyik legjobb vitamin az anyagcsere fokozására, és a sejtek a kalcium jelenlétének köszönhetően zsírt égetnek a szervezetedből. Minél nagyobb mennyiségű kalciummal rendelkezik egy szakasz, annál több zsírt éget el. A kalcium nem engedi, hogy a gyomor- és bélrendszerben lévő zsír a véráramba kerüljön, elősegítve ezzel a fogyást (4).

Az anyagcsere-előny mellett segíti a csontok épülését, a vérrögképződést és az izmok összehúzódását is. Néhány olyan élelmiszer, amely növeli a kalcium mennyiségét a szervezetben:

  • Dúsított gabonafélék.
  • Sötét leveles zöldségek.
  • Szardínia.
  • Tej.
  • Sajt.
  • Szójabab.
  • Joghurt.

4. Zöld tea:

Bár a zöld tea nem vitamin és nem is ásványi anyag, ennek a táplálékkiegészítőnek az előnyei miatt az egyik legjobb módja a fogyás elősegítésének. A zöld tea rendszeres fogyasztása támogatja a zsír oxidációját és felszívódását, és csökkenti a zsírtermelést a megnövekedett energiafelhasználás miatt (5).

Az egészséges dózisú koffein és az erős flavonoid antioxidánsok, az úgynevezett katechinek, hogy elősegítsék a megnövekedett energiafelhasználást, segítve a fogyást.

5. Zöld kávé kivonatok:

A zöld kávé kivonatok kiváló vitaminkiegészítők, amelyek elősegítik a fogyást. A zöld kávébabkivonatokban található klorogénsav nevű polifenol antioxidáns jelenléte csökkenti a zsír és a glükóz felszívódását a bélben, így javítja a szervezet anyagcsere-funkcióját, elősegítve a fogyást (6). A test inzulinszintjét is csökkenti a fogyás serkentésével.

6. Garcinia Cambogia:

Más néven Malabar tamarind, Garcinia cambogia egy trópusi gyümölcs. Tökéletes fogyókúrás kiegészítő, mivel csökkenti az étvágyat és blokkolja a szervezet zsírtermelő képességét. A túlsúly csökkentésével a koleszterin- és vércukorszint fenntartásában is segít (7).

Ez a gyümölcshéj hidroxicitromsavat tartalmaz, egy olyan hatóanyagot, amely blokkolja a szervezetben a zsírt termelő enzimeket. Azáltal is csökkenti az éhségérzetet, hogy növeli az agyban a szerotoninszintet.

7. Magnézium:

A magnézium az egyik olyan vitamin, amely segít a fogyásban. A nagy mennyiségű magnézium bevitele szabályozza az inzulin- és vércukorszintet, különösen az elhízott vagy túlsúlyos embereknél, egy 2013-ban közzétett tanulmány szerint (8).

A magnézium olyan kofaktorként működik, amely mélyreható hatással van a szervezet számos jelentős reakciójára. Néhány magnéziumban gazdag élelmiszer, amelyet beiktathatsz az étrendedbe:

  • Hüvelyesek.
  • Vetőmagok.
  • Diófélék.
  • Zöld leveles zöldségek.

8. Omega 3 zsírsavak:

Az omega-3 zsírsavak beiktatása az étrendbe segíthet megvédeni a szív és az erek védelmét a szervezetben. Emellett a fokozott zsíroxidációnak kedvezve segít csökkenteni a zsírszövet lerakódását, és javítja a testösszetételt (9).

Bár több koncentrált kutatásra van szükség, az omega-3 zsírsavak rövid ideig segítik a fogyást.

Az omega-3 zsírsavak néhány gazdag forrása a következő:

  • Lazac.
  • Makréla.
  • Késői pisztráng.
  • Hering.
  • Tonhal.
  • Szardínia.

A vitaminok hatékonyan biztosítják a szükséges energiát a szervezet számára, de a vitaminok használata a fogyás érdekében bizonyítottan hosszú távú eredményeket hoz. A vitaminok elsődleges forrása a szervezetünkben az ételnek kell lennie, mivel a kiegészítők csak hiánypótlóak. De csak a vitaminkiegészítők nem fognak segíteni a fogyásban, hacsak nem párosítjuk megfelelő edzésprogrammal.

Mielőtt bármit is beviszünk a szervezetünkbe, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal. Ellenőrizze a címkén az összetevőkre és a lejárati időre vonatkozó információkat. Ne felejtse el, hogy tudassa velünk, hogyan segített Önnek ez a cikk.

F.A.Qs:

1. Szükséges-e orvoshoz fordulni a vitaminkiegészítők használata előtt?

Válasz: Nem, nem, nem, nem: A vitaminkiegészítők könnyen elérhetők a gyógyszerüzletekben és az interneten. Ezek recept nélkül is beszerezhetők. Egyes kiegészítők mellékhatásokat okozhatnak, vagy kölcsönhatásba léphetnek egyes korábbi gyógyszereivel. Ezért mindig jobb, ha konzultál orvosával, mielőtt bármit is szedne. Ez még inkább szükséges, ha bármilyen már meglévő egészségügyi állapota van.

2. Mik azok a dolgok, amiket a vitaminkiegészítők használata előtt nem szabad elfelejteni?

Ans: Mielőtt a vitaminpótlás mellett döntene, nézze meg, hogy a szükséges vitaminokat be tudja-e szerezni élelmiszerforrásokból. Ha az élelmiszerforrások nem elegendőek, akkor az életmódtól, az egészségi állapottól és a jelenlegi étrendtől függően szedhet kiegészítőket. Győződjön meg arról, hogy ismeri a kockázatokat, az előnyöket és a szedhető mennyiséget, és konzultáljon orvosával.

3. Lehetnek-e mellékhatásai a vitaminoknak?

Válasz: Nem: Általában a multivitamin biztonságos lehet, ha naponta egyszer veszik be. De néhány tápanyag-kiegészítő, ha nagy mennyiségben, egyszerre fogyasztják, veszélyes lehet.

  • Veleszületett fogyatékosságokat észlelnek a terhes anyáknál, ha nagy mennyiségű A-vitamint szednek.
  • Mérgező lehet, ha nagy dózisban D-vitamint, kalciumot, niacint, szelént és vasat szednek.
  • A C-vitamin gyomorproblémákat okozhat, ha 2000mg felett fogyasztjuk.

dieta

 

 

Gyakori kérdések

A vitaminok segíthetnek a fogyásban?

Igen, a vitaminok kulcsfontosságúak lehetnek a fogyás folyamatában. Bár az A-vitamin (retinol) nem közvetlenül
hozzájárul a fogyáshoz, fontos szerepet játszik az anyagcserében és az egészséges testfunkciók fenntartásában.
A megfelelő A-vitamin bevitel hozzájárulhat a sejtek megújulásához, az immunrendszer megerősítéséhez, valamint a
bőr, haj és köröm egészségének fenntartásához.

Fontos megjegyezni, hogy a fogyás egy komplex folyamat, amelyet nem pusztán táplálkozással és vitaminokkal lehet
elérni. A megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitel mellett helyes étrendet és testmozgást is szükséges
folytatni.

 

 

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS