Keto diéta? – Hogyan működik és hogyan segít segít a fogyásban?

✔️Hallott már a keto diétáról, de nem tudja, hogyan működik? Elkészítettünk egy részletes olvasmányt arról, mi is az a keto diéta, miben különbözik az általános diétáktól, mely élelmiszerek engedélyezettek és a végén bemutatunk pár receptet is.

Mi a keto diéta?

Ezt a diétát sok címszó alatt ismerhetik. Valaki ketogén diétának hívja, mások pedig fehérje diétának. Mindegyik névnek van egy közös nevezője, ez pedig az elv, amely alapján a keto diéta működik.

A keto diéta elve

A ketogén diéta és általánosságban a keto táplálkozás alapja a szénhidrátbevitel minimumra csökkentése, és annak a fehérjével, valamint zsírokkal való helyettesítése. A diéta előnye, hogy a zsírrakktárak csökkenése mellett nem kell félni az izomtömeg veszteségtől, ami pedig a magas fehérjebevitelnek köszönhető.

Mi a ketózis?

Ennél a diétánál a szervezet ún. ketózis állapotba kerül. A szénhidrátok a sejtjeink és szöveteink elsődleges energiaforrásai. Amennyiben tehát lecsökkentjük a fogyasztásukat a minimumra, a test katabolikus állapotba kerül, és bizonyos metabolikus változásokon megy keresztül. Lényegében szüksége van egy alternatív energiaforrásra és a szénhidrátokat ketontestekkel pótolja, amiket a saját zsírraktáraiból nyer. Ezek válnak az elsődleges energiaforrássá, melynek fogyás lesz az eredménye.

A ketogén diéta nem csak fogyásra alkalmas

A ketogén diétának számos előnye van. Legtöbbször a fogyásról hallani, de sokkal többet nyerhetük vele.

Számos tanulmánnyal találkozhatunk ezzel a diétával kapcsolatban, melyek a ketózis hatásait kutatják.

Egy bizonyos tanulmány a ketogén diétát javasolja az elhízás vagy a II. típusú diabétesz kezelésére is. A személyre szabott diéta pedig segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében.

További tanulmányok pedig a ketogén diéta rákra való hatását vizsgálják. A keto étrend pozitívan befolyásolhatja a páciens reakcióját a kemoterápiára és a sugárkezelésre.

A keto étrendet az epilepsziával küzdő páciensek is használják. Ezzel kapcsolatban még most is különböző kutatások folynak.

Ketogén étrend? – Hogyan is kezdjük el?

A ketogén étrend jó pár változatát ismerjük. A hagyományos ketogén diéta 75% zsírt, 20% fehérjét és 5% szénhidrátot tartalmaz. Tehát az étrend nagyon alacsony szénhidrát-, közepesen magas fehérje-, és magas zsírbevitelt jelent.

Találkozhatunk a ciklikus ketogén diéta fogalmával is, amikor pár napig kevés szénhidrátot, az azt követő pár napon pedig több szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe.
A célirányos ketogén diétánál a fehérje adagokat növeljük, a zsírt csökkentjük, viszont a szénhidrát aránya ugyanannyi marad. Ezek a típusok viszont nincsenek annyira vizsgálva, mint a hagyományos ketogén diéta.

Keto diéta és az engedélyezett élelmiszerek

Kezdjük is azokkal az élelmiszerekkel, melyek az étrendből nem hiányozhatnak, ill. amiknek nem kell ellenállniuk. Ezt követően fogunk írni arról, melyeket viszont mellőzniük kell.

A ketogén diéta előnye, hogy nem kell a mennyiség korlátozására figyelni. Melyek tehát azok az élelmiszerek, melyeket nyugodtan fogyaszthatunk?

 • hús – csirke, marha, disznó, sonka, kolbász, szalámi, virsli…
 • tojás
 • halak – főleg zsírosabb halak, mint a lazac és a tonhal
 • tejtermékek – vaj, tejföl, kemény vagy tejszínes sajtok
 • zöldség
 • dió és magvak
 • egészséges olajok – pl. oliva vagy kókusz
 • fűszerek
 • étcsoki – min. 90%-os kakaótartalommal

Kerülendő élelmiszerek

Ahogy már írtuk, a keto diétánál minimalizálnunk kell a szénhidrátbevitelt. A magas cukortartalmú élelmiszereket kerülnünk kell, vagy csak nagyon ritkán fogyasztani. Miket kellene tehát mellőznünk?

 • egyszerű szénhidrátok – édességek, üdítők,…
 • gyümölcsök
 • tészták, rizs, péksütemények
 • hüvelyesek
 • édesburgonya, burgonya
 • egészségtelen zsírok
 • alkohol

Természetesen nem kell az összes fenti élelmiszert teljesen kivonni az étrendünkből. Az egyszerű cukrokat, valamint az édességeket felválthatjuk összetett szénhidrátokkal, mint a rizs és a burgonya, viszont nagyon figyelnünk kell a mértékletességre. A szénhidrátbevitelt minimalizálni kell.

Tapasztalatok és vélemények

A ketogén étrend nem való mindenkinek. Mindnyájan mások vagyunk, különböző étkezési szokásokkal, máshogyan reagálunk bizonyos élelmiszerekre, és mindenki más egészségügyi problémával küzd. Amint már említettük, azoknak az emberek akik túlsúllyal, elhízással küzdenek, nagyon jó lehet ez az étrend. Azzal viszont számolnunk kell, hogy az elején nem biztos hogy könnyű lesz.

TIPP:

Találkoztunk már olyan esetekkel, mikor eleinte az embereknek emésztési problémáik voltak. Ezek olyan általános mellékhatások, melyek gyorsan elmúlnak. A ketogén diétánál ezért is ajánlott az elegendő rost fogyasztás, valamint, hogy semmiképp se együnk kevesebbet, mint ahogy szoktunk. A testünknek időre van szüksége, hogy megszokja az alacsony szénhidrátbevitelt. A többi makro-, és mikrotápanyagot fölöslegesen ne csökkentsük.

Önnek is van tapasztalata az efféle étkezéssel?

Örülni fogunk, ha megossza velünk a véleményét ezzel az étkezéssel kapcsolatban