Egészítse ki autója hangzását mélynyomóval

Electronic-Star BeatPilot FX

A legtöbb ember ha mélynyomókra gondol, akkor a mindent átjáró basszus jut eszébe. Noha ez korrekt korreláció, a mélynyomó sokkal többet jelent, mint pusztán az ablakok rázása minden olyan autóban, amely egy lámpánál azokat felhúzza. Az alacsony frekvenciájú hangok minden zene nagy részét képezik, így bármilyen hangrendszer realizmusa valóban azon múlik, hogy képes-e ezeket a mély hangokat ugyanúgy kiadni, mint a magasakat. Bizonyos zenék jobban igénylik a basszust, mások kevésbé, de a minőségi basszus bármilyen sztereó rendszert életbe hoz.

Auna Boomcase X10 passzív autó subwoofer

Függetlenül attól, hogy mélynyomó hozzáadására gondol egy meglévő autós hangszórórendszerhez, vagy teljesen újat akar építeni, van néhány kulcsfontosságú tényező, amelyet figyelembe kell vennie. Néhány, a legfontosabb dolgok közül a következők:

  • A mélynyomó mérete
  • A zárt hely típusa
  • Energia
  • Érzékenység
  • Ellenállás

A mélynyomó mérete számít

A méret az egyik fő tényező, amely meghatározza, hogy mennyire tud hangos lenni. Általános szabály, hogy a nagyobb hangszórók jobb basszust adnak, ezért ne feledje ezt, miközben az ideális egységet keresi. Az űr az autóipar hangrendszereiben aggodalomra ad okot, ezért alapvetően fontos, hogy a vásárlás megkezdése előtt elvégezze a szükséges méréseket. Ha a lehető legerősebb basszust keresi, akkor érdemes a legnagyobb méynyomót választania, amely belefér a rendelkezésre álló helybe.

AKCIÓ

A hang csapdába esése

Noha a mélynyomó mérete fontos, a választott ház típusának még nagyobb jelentősége lehet. A ház, amelyet általában boxnak neveznek, a mélysugárzót tartalmazó doboz. A házak három fő típusa a következő:

  • Zárt
  • Hordozható
  • Sávszűrő

Ha olyan basszust szeretne, amely rendkívül mély, és nem úgy hangzik, mintha valaki fingana, akkor zárt házat válasszon. Egyes esetekben egy jó mélynyomó egy jó, lezárt házban mélyebb basszust eredményez, mint egy nagyobb mélynyomó egy nyitott házban. Ez a típusú ház remekül használható, tökéletes basszusgitárhoz, amely nem feltétlenül rázza meg a tölteléket.

Auna HiFi szett autóba "Black Line 120"

A hordozható és a sávszélességű házak általában nem adnak annyira mély hangot, viszont hangosabbak. Ha olyan zenét hallgat, amely rendkívül hangos basszust igényel, és nem számít nagyon a pontosság, akkor érdemes ezekben gondolkodnia.

A másik lehetőség egy olyan mélynyomó kiválasztása, amelyet kifejezetten ház nélkül terveztek. Ezek általában egy táblára vannak szerelve, amelyet a csomagtartó belsejébe helyeznek. Magának a csomagtartónak viszonylag légmentesnek kell lennie, mivel az funkcionál házként.

A teljesítmény, érzékenység, frekvencia és impedancia problémái

Noha a mélynyomó mérete és a ház típusa is fontos, a statisztikák szerint amelyekre tényleg figyelni kell, az RMS érték, SPL, frekvenciatartomány és ohm. A teljesítményszint a mélynyomó teljesítménykezelési tulajdonságaira utal, tehát a magasabb RMS érték több basszust jelent. A magas RMS érték haszontalan, anélkül, hogy bármilyen energiát is  szolgáltatna, ezért alapvető fontosságú, hogy legyen egy egység vagy erősítő, amely megegyezik (vagy lehetőleg meghaladja) a mélynyomó RMS értékét.

Az érzékenység, amelyet hangnyomásszint (SPL) számban fejeznek ki, arra utal, hogy mekkora energiára van szükség az alegységnek egy adott hangerő előállításához. Azok a mélynyomók, amelyek magas SPL besorolással rendelkeznek, nem igényelnek annyi energiát ugyanakkora hangerő eléréséhez, mint az alacsony SPL besorolású mélynyomók. Ez azt jelenti, hogy nagy érzékenységű mélynyomóra lesz szüksége, ha az erősítő vagy a fej egysége alacsony.

Check our bestsellers!

A frekvencia arra a hangtartományra vonatkozik, amelyet az mélynyomó képes előállítani, ezért érdemes egy egységet keresni a skála alsó végén. Azonban a tényleges hang, amelyet kikerül a mélynyomóból, nagyban függ a választott ház típusától. Mivel a ház képes modulálni a hangokat, az alfrekvencia számai nem feltétlenül tükrözik pontosan annak valós működését.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az erősítőből és a mélynyomóból, az impedancia egyeztetése is fontos. Ezt a számot ohmban fejezik ki, és utal a mélynyomó elektromos ellenállására. Az impedancia meglehetősen egyértelmű, de bonyolultabbá válhat attól függően, hogy a mélynyomó vezetékei milyen módon vannak összekötve, vagy hogy hány hangtekercs van.