GONDOLT MÁR ARRA, HOGY EGY VINYL LEMEZJÁTSZÓT SZEREZZEN 2019-RA? MI SEGÍTÜNK!

Auna Peggy Sue

A lemezjátszók, idejétmúlt dolognak tűnhetnek. De határozottan nem azok. Manapság, szuper megkülönböztetett cikkeknek tekintik őket, mert ugyan a vinyl lemezek, utat nyitottak a CD-k által betöltött, elmúlt évtizedeknek – amik viszont utat nyitottak az audiófájloknak, mint például, az mp3 – de még mindig, nagyon sok megőrzött, igazi zenei relikviák maradtak fenn vinylre nyomva. Új vinyl kiadásokra már számítottak néhányan. A Sony Music japán ágazata, bejelentette, hogy megnyitja a saját lemeznyomóüzemét, hamarosan. Ennélfogva, 2019 vinyl lemezjátszóját, egyre többen keresik, csúcsminőségű hangberendezésként, ezekben a napokban.

Ezen gondolkodva, keresést végeztünk ezzel a műalkotással kapcsolatban, ami történelmet írt, és ami, még mindig történelmet fog írni. Összegyűjtöttük ide a legfontosabb információkat róla, segítséget nyújtva ezzel. Melyek a legérdekesebb modellek, amelyeket találtunk, hogyan szerezhetünk saját darabot belőle, a legjobb minőségben és költséghatékonyan?

MI AZ A GRAMOFON ÉS HOGYAN JÖTT LÉTRE

Minden Thomas Edison-nal kezdődött, amikor egy olyan berendezést próbált tervezni, ami képes hangokat felvenni, és ami, ezeknek a hangoknak a reprodukálását, lehetővé tenné. Ez 1877-ben volt, amikor feltalálta a fonográfot, ami, kerek hengerek révén, képes volt pár hangot visszajátszani.

De tíz évvel később, felbukkant egy készülék, amit gramofonként ismerünk: igen, az a furcsa lelet, ami korabeli filmekben nagyon általános. Ezekben található, a tradicionális, tűvel ellátott korong, ami egy fajta hozzácsatolt megafonon keresztül bocsát ki hangot.

AKCIÓ

Emile Berliner volt az, aki a gramofont megalkotta. Lapos lemezeken kezdett el felvételeket készíteni, először üveg-, aztán cink- és végül műanyaglemezen. Mindegyik lemezen, spirális barázdákban voltak rögzítve a felvett hangok.

A GRAMOFON FEJLŐDÉSE

A gramofon felbukkanásával, könnyebbé vált, hogy azonos hangokat, számos alkalommal reprodukáljanak, és számos lehetőségre adott betekintést. Ekképpen, a Nemzeti Gramofon Társaság, lefogadta, hogy a készülék, a zenei és szórakoztató szegmensben hasznos tudna lenni.

Auna Peggy Sue CD hordozható retró gramofon CD USB SD

1907-ben kezdtek el lemezeken feltűnni, az első zenei felvételek, úgy, hogy alapjában véve az első felvételek, operaénekesek felvételei voltak. Azóta, a hengerlemezek megszűntek létezni, a készülékek elkezdtek elektromosságot használni, és később, a híres DJ-k is feltűntek. Azonban, a berendezés történelmének egy fontos mérföldköve, azokból a technológiai innovációkból következett be, amelyek a Második Világháború után, 1947-ben születtek meg, a – tengeralattjárók nyomonkövetésére felfedezett – szélesebb frekvenciában történő rögzítésnek a felfedezése és a 16 “33 RPM ‘V-Disc’-ek miatt.

A CBS-Columbia kutatási vezetője, az Egyesült Államokban, keményen dolgozott a 33.3 RPM 12 “ lemezen, ami sokkal jobb hangminőséget tud produkálni. Ezzel a fejlesztéssel együtt, Peter Goldmark (kutatási vezető), a könnyűsúlyú hangszedőkart is bemutatta. És aztán a munkájának az eredménye, a 33.3 RPM 12″ album volt, ami egy műanyagösszetételből készült, amit úgy hívnak, hogy vinyl, ahogyan az széleskörben is ismertté vált.

A LEMEZJÁTSZÓK FELBUKKANÁSA ÉS FELEMELKEDÉSE

Azóta, sok fejlődés történt, mint például, a 45-RPM-es alternatív lemez megszületése, a rádió elterjedése, és az otthoni lemezek utáni kereslet. Maguk a készülékek is némi fejlődésen mentek keresztül, és 1960-ra, a lemezjátszók lemezjátszója, már elfoglalta a helyét a világban.

Ekképp, a 60-as és 70-es évek között, a vinyl lemezjátszók, totálisan népszerűvé és keresetté váltak. A “magas hanghűség” (high fidelity, vagy hi-fi) kifejezés, egy széleskörben elterjedt marketinges kifejezés volt, amit népszerűen alkalmaztak abban az időben, annak körülírásához, hogy hogyan lehetséges megbízhatóbb hangképzést előállítani és érzékelni. Emellett, a Hi-fi megjelenése, megerősítette az audiófilek jelenlétét, a bevásárlói ágazatban. Lemezjátszók, előerősítők, teljesítményerősítők és hangszórók, mind más és más okok miatt váltak keresettekké, más és más fajta zeneimádó által.

Tehát, mivel a magas hanghűségű felvétel és visszajátszás, annyira gyorsan fejlődött a 1960-as évek alatt, ezt az időszakot, az otthoni audió robbanásának a korának is tekinthetnénk. Már a 80-as években, a CD-k előjövetelével, a vinyl lemezjátszók, fokozatosan elvesztették a piacon elfoglalt helyüket.

Azonban, azok, akiknek a számára, sokkal többé – inkább egy óriásian hálás hobbivá – vált ez a készülék, mint pusztán egy hangjátszó; azok számára, ez nem válthatja fel azt a hangzást, amit ez nyújt, semmi mással.

A VINYL LEMEZJÁTSZÓK ÚJRA NYEREGBE SZÁLLNAK

Bár a technológia, egyre több és több hihetetlen haladást hozott – és ez néhány megoldást némileg elavulttá tett – de nem felejthetjük el, hogy szuper klassz újításokra is alkalmas, olyan dolgokban, amiknek a helyére, csak nemrég került valami más dolog, ahogy az a vinyl lemezjátszók esetében is igaz. Elvégre, ez nem csak egy készülék, amit könnyedén le lehet cserélni egy fejlettebb technológiával, hanem egy nélkülözhetetlen műszer, a hangimádók számára, a hangok legnemesebb módon történő reprodukálásához.

Így hát, előtűntek a szupermodern Vinyl Lemezjátszók: a lemezjátszók legtradicionálisabb koncepcióján alapuló berendezések, a legmodernebb hangreprodukciós technológiával felszerelve: lehetővé teszik a vinyl lemezek hangfájlokba – például MP3-ba – történő átvételét. Így már tisztán látszik az, hogy valójában, a “lejátszók”, a lemezjátszókból fejlődtek ki, és akik szeretik az ilyen berendezéseket és nem fordítanak hátat a hagyományosnak, azok számíthatnak ezek hagyományos jellegére, olyan hihetetlen technológiai erőforrásokkal, amiket kár lenne nem kihasználni!

FIATALOK TÁMOGATÁSA…

Nem is olyan ritka azt látni, hogy fiatalok – akik gyerekkorukban sem hallottak nagyon vinyl lemezt – manapság ezeket a cikkeket keresik. Emellett, ez a vinyl lemezek iránti igény, az elmúlt időben, minden nappal, egyre növekedett, olyannyira, hogy 2016-ban, egy Nielsen felmérés szerint, az eladások meghaladták a 13 milliót. Ma talán, azt is lehetne feltételezni, hogy a növekvő igény, 2019-ban a vinyl lemezjátszó iránt, valamikor túl fogja haladni, a digitális zene iránti keresletet.

Bestsellers!

Ez alátámasztja azt, hogy a valódi audiófilek – azok, akik tényleg szeretik és méltányolják, nem csak a jó zenét, hanem a legkisebb részletekig megkülönböztetett hangminőséget is – nem fordítanak hátat, a vinylt olvasó tűn keresztüli, régi és hagyományos hangreprodukciónak. A verhetetlen hangminőségével, lényegében, kulturális és érzelmi örökséget hoz magával, amit csak azok tudnak élvezni, akik azt átélik!