Hogyan válasszunk egy órát

Tartalom

Csak ezután merülhetünk bele az óra fontos részeinek bemutatásába. Ez mindenképpen a használt számlap típusát és a gyártási anyagot takarja. Ez nemcsak az óra karosszériáján, hanem az üvegen és a hevederen is más. Az alkalmazott óramozgás szintén fontos szerepet játszik.

A „Hogyan válasszunk egy órát” című cikk során nem csak felvázoljuk, hogy az idő hogyan is jeleníthető meg az órán, hanem azt is, hogy mennyire fontos egy ilyen termék vízállósága. Ezután bemutatjuk a leggyakrabban használt funkciókat, amelyek egyedibbé teszik az órákat. Mindezt az ár költségek bemutatásával zárjuk le.

Kinek is lesz az óra

Az óra legáltalánosabb felosztását valószínűleg azzal kell megválasztani, hogy kinek lesz ez a termék. A gyártók felkínált választékokat négy alapkategóriára osztják, amelyek teljesen egyértelműek.

 • Férfi karóra
 • Női karóra
 • Gyerekórák
 • Unisex karóra

Ezen felosztás alapján az óráknak különböző formái vannak, különböző dimenziókkal és általános karakterrel rendelkeznek. Igaz, hogy a női karórák kissé kényesebbek, mint a férfiak. Ellenkezőleg viszont az unisex kategória általános. Ezért is nevezik univerzálisnak. Ez többnyire egy óra, amelyet férfiak és nők is hordhatnak, és nincs semmilyen nem-megkülönböztető tulajdonsága.

A gyermekórák már önmagukban is egy külön fejezet. Méretük egyértelműen megfigyelhető, mert a gyermekek keze kisebb, mint egy felnőtté. Ugyanakkor gyerek motívumokat használnak. A gyermekek viselkedése és mozgása miatt általában nagyobb hangsúlyt fektetnek az általános ellenálló képességre.

MI EZT AJÁNLJUK - FÉRFI KARÓRÁK TOMMY HILFIGER

Hova fogja viselni az órát

Az óra alapvető felosztása után ezzel kell folytatnunk. Még ez a felosztás is tekinthető bizonyos mértékig általánosabbnak. Egy adott modell kiválasztása előtt fel kell ismernie, hogy hova fogja viselni elsősorban az órát, és mire fogja használni. Egyéb jellemzőik ebből a döntésből származnak. Az osztályon belül többféle felhasználási módot lehet bemutatni.

MI EZT AJÁNLJUK - NÖI KARÓRÁK TOMMY HILFIGER

 • Szociális óra – Ez egy elegáns karóra, amely illik az öltönyéhez, és reprezentatív benyomást kelt. Szerves részét képezi a bőrszíj, és a precíziós feldolgozásra helyezik a hangsúlyt.
 • Dizájner órák – Vannak köztünk olyan ügyfelek, akik extravaganciára vágynak. Ez nemcsak az óra általános megjelenésében, hanem a végleges méretében is megmutatkozik. A dizájner órák tárcsája nagyobb lehet, mint 50 milliméter, és élénkebb színekkel társíthatók.
 • Univerzális óra – Ha egész nap, vagyis a nap 24 órájában, a hét minden napján szokott órát viselni, akkor ezek a modellek talán megfelelőek lesznek az Ön számára. Az ilyen típusú órákat az jellemzi, hogy tartósak, ugyanakkor ízlésesek, és az Ön igényeinek megfelelően számos más funkcióval is felszerelhetők.
 • Sportóra – Az ő esetükben leggyakrabban digitális időmegjelenítéssel és számos kapcsolódó funkcióval találkozhat. Ezek lehetnek például egy stopper, vízállóság, GPS és még sok más. Az anyag teljes ellenállása átkerül a szalag gyártási anyagába is, amely határozottan nem bőr. Használhatja őket különféle sporttevékenységekhez.
 • Luxus órák – Ez a kategória inkább az óragyűjtők és az órák szerelmesei számára készült. Azokba az emberekbe, akik hajlandóak befektetni beléjük, a szokásosnál lényegesen magasabb pénzösszegeket. A korlátozott példányszám tipikus példa.
 • Intelligens órák – A modern órák modernvilág része. Ezeket egy okostelefonhoz lehet csatlakoztatni, és ezáltal jelentősen kibővítik használatuk lehetőségeit. Nemcsak a technika rajongói, hanem a sportolók számára is alkalmasak. Gyakran összekeverik őket a klasszikus sporttesztelőkkel.
 • Zsebóra – Heveder nélküli óra, amelyet valóban zsebre terveztek. A ruházathoz való rögzítéshez fűzőlyuk van. Kivételesen használják őket, és inkább elegáns ruhák kiegészítőként találkozhat velük a kiválasztott társaságban.

Tárcsa típusa

A tárcsa az egység legfontosabb része, ezt nevezzük igazából „órának”. Kihagyhatatlan terület, amelyet elsősorban az idő megjelenítésére használnak. Abban a pillanatban, amikor elhagyja egy adott modell kialakítását, érdekelni fogja a tárcsa műszaki kialakítása. Többféle formája lehet.

 • Analóg – Ez az egyik legrégebbi és legismertebb tárcsa típus. Az idő egy óra segítségével jelenik meg, amely általában az órákat és a perceket mutatja. Néha van egy másodlagos is.
 • Digitális– Ez már modern terméknek tekinthető, és erős versenytársa az analóg tervezésnek. Amint ennek a tárcsának a neve kiderül, egyértelmű, hogy az idő bármelyik kijelzőn digitális számok formájában jelenik meg.
 • Kombinált számlap – Ez a számlap a fent említett kettő kombinálásával jön létre. Ez azt jelenti, hogy az óra megmutatja a pontos időt analóg és digitális formában is.
 • Bináris – Végül megtartjuk a jelen különlegességét. Az aktuális idő bináris kód segítségével is megjeleníthető a bináris rendszerben. Ahhoz, hogy le tudja olvasni az időt vagy a dátumot egy óráról, először meg kell tanulnia bináris kód hozzáadását. Ez a számlap népszerűbb a modern technika rajongói körében.

MI EZT AJÁNLJUK - NÖI KARÓRÁK FESTINA

Figyeld meg az anyagot

Az előző fejezetek elolvasása után kissé következetesebben folytassuk az órák kiválasztását. Ha talált néhány modellt a felhasználása és az életmódja szerint, fordítson kellő figyelmet a gyártási anyagra is. Először is annak, amelyet az óra testének elkészítéséhez használtak. E tekintetben van miből válogatnia.

 • Műanyag – főleg sportórákban használt anyag, könnyűsége miatt. A legtöbb esetben Anti allergén anyag.
 • Alumínium – kémiai kezelés alatt álló anyag. Előnye az alacsony súly.
 • Titán – Ez az anyag különösen népszerű az allergiások körében, mert nem okoz irritációt. A keménység és az alacsony súly például a titán mellett szól.
 • Szén – Főleg sport- vagy katonai órákban használt anyag, ahol könnyedségre, tartósságra és erőre kell fogadni. A szén szintén nem gyúlékony.
 • Sárgaréz – A jellegzetes és összetéveszthetetlen megjelenése miatt előnyben részesített anyag. Cink és rézötvözet kombinációja képződik.
 • Aranyozott acél – Vékony aranyrétegű fém karosszéria. Ezután az óra luxus benyomást kelt.
 • Kerámia – magasabb árkategóriába tartozó anyag. Keménysége és általános vonzerője miatt keresik.

Az üveg anyaga

Az üveg az óra nélkülözhetetlen része. Ez többnyire fedélrész, amely megvédi a tárcsát a sérülésektől. Bár ez nem tűnhet annak, alapvetően ez az egyik legkockázatosabb eleme egy órának, amely a normál használat során a legnagyobb stresszt okozza. A megfelelő üveganyag megválasztása tehát nemcsak az óra megjelenésében tükröződik, ahol első pillantásra látható, hogy az üveg karcos, hanem az egész életében. Új óra kiválasztásakor lehetősége van viszonylag gazdag szemüvegválaszték közül választani.

 • Műanyag üveg – Ez az üvegtípus valószínűleg a legolcsóbb, és olcsó gyermekórákhoz használják. Leggyakrabban akrilüveget használnak.
 • Fényvisszaverő üveg – Üveg, amely megakadályozza a nem kívánt fényvisszaverődést. Ennek köszönhetően kényelmes olvashatóságot biztosít minden fényviszonyban.
 • Ásványi üveg – A megfizethető órák közös szabványa. Üveg, amelybe kvarcot adnak. Ellenállása meghaladja a műanyag üvegét.
 • Gömb alakú csúszda – lencse alakú csúszda. Ez jobb olvashatóságot nyújt a tárcsának.
 • Zafírkristály – Valószínűleg a legtartósabb üveganyag. A fentiek közül mindenképpen a karcolás ellenállása a legellenállóbb.

Heveder anyaga

Az utolsó anyag, amelyre új óra vásárlása előtt érdemes figyelemmel lenni, az a heveder. Ez az elem szilárdan rögzül a kezén, viszonylag nagy területen, ezért fontos a megfelelő kialakítás kiválasztása. Mind az óra napi használatát, mind annak végleges megjelenését tekintve. Itt is több hagyományos anyag közül választhat.

 • Textil – A textil hevederek könnyűek és olcsók. Számolni kell azonban azzal, hogy viszonylag könnyen és gyorsan bepiszkítja őket. Megmutatják a kopás okozta kopást és törésveszélyt jelentenek.
 • Műanyag és gumi – Könnyű és vízálló anyagok, amelyek bizonyos szempontból összehasonlíthatók a gumival. Ők egy sportóra részei. A szilikon heveder is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Acél – A fém hevederek elegáns benyomást keltenek. És ez kétszeresen igaz, ha valamilyen felületkezelést is biztosítanak számukra. De számolnia kell azzal, hogy nehezebbek.
 • Titán – Hangsúly a tartósságon, a könnyű súlyon és az elegancián. Ezenkívül antiallergén anyag.
 • Bőr – természetes anyag, amely luxus benyomást kelt. Általában egy reprezentatív és társadalmi megfigyelés része.

Óramozgás

A megjelenés mindenképpen fontos része az órának. Végül is ez a kiegészítés reprezentatív szerepet játszhat, és ugyanakkor azt szeretné, ha kezén lenne egész nap. Ez kétségtelen. A külső kialakítás mellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, ami az órában van. A termék szíve, amely tájékoztatja Önt legalább az aktuális időről és esetleg más dolgokról. Itt az óraműre gondolunk. Négy alapvető változatot fedez fel a piacon, ezeket egy kicsit részletesebben leírjuk.

 • Kvarcmozgás – Ez valószínűleg az egyik leggyakoribb a leggyakrabban elérhető órákban. Jó pontosság és hosszabb akkumulátor-üzemidő jellemzi. Az átlagos késés napi 0,5 másodperc nagyságrendű.
 • Digitális mozgás – Az ilyen típusú órákhoz
 • Mechanikus mozgatás kézi tekercseléssel – Ez a fajta mozgás kapcsolódik a tollban tárolt energiához. Ez alapvetően a mechanikus gép hajtóereje. A beállítástól függően pontossága jellemzi. A késés körülbelül 2 másodperc naponta. Ma az órában tárolt eredeti mechanizmusnak számít.
 • Mechanikus mozgás automatikus tekercseléssel – energiát nyer, ha a rotort excentrikusan elosztott tömeggel mozgatja. Az automatikus tekercselés különbözik a mechanikusaktól, többek között a frekvenciában, amely valamivel magasabb, mint 18 000 rezgés, körülbelül 21 600 rezgés.

A négy leggyakrabban használt óragép mellett találkozhat két kevésbé keresett típussal is. Az egyik egy napelemes töltésű óra. Egy ilyen modell működéséhez a nap energiáját nyeri. Alternatív megoldás a Seiko Kinetic nevű változat. Ez a gép akkumulátor nélkül is működik, és a kéz mozgásából megkapja a szükséges energiát.

Vízállóság

A vízállóság az órák egyik jellemző tulajdonsága, amely sok vásárlót megér. Ha követelménye hogy az órája vízálló legyen, akkor kezdetben tudnia kell, mit keres. Ha úgy gondolta, hogy a “vízálló” szó elegendő, akkor nagyon téved. Ez a kifejezés csak azt mutatja, hogy az óra ellenáll a pornak, a nedvességnek és a fröccsenő víznek. Nem mintha képesek lennétek őket a vízbe süllyeszteni. A teljesen vízálló órának tartalmaznia kell az ATM-információkat, vagy a légkörökre és a bárokra vonatkozó információkat. A BAR rövidítés alatt találja őket. Az alábbi pontokból kiderül, milyen vízállósági értékekre kell figyelni.

 • 3 ATM – A víz és az eső ellenálló képessége 30 méteres ellenállási fokig.
 • 5 ATM – Víz-, eső- és zuhanyzási ellenállás 50 méteres fokig.
 • 10 ATM – ellenállás a fröccsenő víz, eső, zuhanyozás és úszás ellen, akár 100 méteres ellenállással is.
 • 20 ATM-től 100 ATM-ig – Ellenállás a fröccsenő víz, eső, zuhanyozás, úszás és mélymerülés ellen, 200-1000 méteres ellenállással.

MI EZT AJÁNLJUK - FÉRFI KARÓRÁK FESTINA

Funkció

Amint a cikk során említettük, az óra nem kezelhető egyszeri megjelenítésként. Számos kifinomultabb óramodell létezik, amelyek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. És talán ezek alapján más típusú órát választ, mint amire eredetileg gondolt. Itt található a leggyakrabban használt funkciók listája.

 • Dátum – Az óra képes számszerű értéket megjeleníteni az aktuális dátum formájában.
 • A hét napjai – Betűparancs segítségével az óra megmutatja a nap aktuális nevét.
 • Naptár – A kiválasztott modellek naptárát több évre programozzák.
 • Világidő – A belföldi idő mellett a világidőt több úti célban is megjelenítheti.
 • Megvilágítás – A megfelelő gomb megnyomásával a kijelző háttérvilágítást kap, így akár éjszaka is megtudhatja a pontos időt. Vannak olyan órák, amelyek önkioltó kijelzővel rendelkeznek, de olyanok is, amelyek automatikus világítással rendelkeznek abban a pillanatban, amikor az órát arc felé fordítja. Néhány óramodell olyan kezekkel van felszerelve, amelyeket sötétben látható fluoreszkáló anyag borít.
 • Stopper – Időkövető kronogram.
 • Sebességmérő – Ez a funkció a sebességet kronogrammal kombinálva mérheti.
 • Barométer – Az órának van egy érzékelője a barometrikus nyomás mérésére. Értéke ekkor megjelenik a kijelzőn.
 • Magasságmérő – A nyomásérzékelő megmondja, milyen magasságon van.
 • Hőmérő – Az érzékelő érzékeli a környezeti hőmérsékletet és megjeleníti azt az órán.
 • Rádióvezérlés – Az óra képes rádiójeleket fogadni. Ezen keresztül biztosítják a mindig naprakész és pontos időt.
 • Mélységmérő – Az óra megmutatja a víz mélységét. A sportórák jobban felszereltek ezzel a funkcióval.
 • Pulzusmérés – A sportban vagy az intelligens órákban jobban használt funkció. Figyeli az aktuális szívverését.
 • Iránytű – A beépített iránytűvel északra tekinthet meg.
 • Naptár – A kiválasztott modellek naptárát több évre programozzák.
 • Riasztás – Lehetőség értesítést kapni emlékeztetőről, órajelről, riasztásról vagy visszatérő riasztásról.
 • Swiss Made – Olyan órák megnevezése, amelyek alkatrészeinek több mint 40% -a Svájcban készült. Ez garancia a minőségre.

Ár

Az óra ára nagyon változó. És főleg attól függően, hogy mennyire igényes vagy, és milyen híres minőséget szeretnél elsőbbséget biztosítani. Érthető, hogy a kézműves termékek a legdrágábbak közé fognak tartozni. Ha alkalmi viselethez választ egy órát, számos bevált márka létezik. Ide tartoznak Casio, Seiko, Festina, Citizen, Emporio Armani, Gino Rossi, Pierre Lannier, Guess, Bentime, Hugo Boss, Storm, Daniel Klein, Marc Jacobs, Diesel, Victorinox és mások.

Ára 13 000 Ft-ig

Azok akiknek nincsen nagy igényük, pár száz forintért is beszerezhetnek órákat. Természetesen olcsóbb minőségű lesz. Legyen szó digitális vagy analóg óráról. Rendes méretű tárcsára, egyszerű hevederre és másra nem is számíthat.

MI EZT AJÁNLJUK - FÉRFI KARÓRÁK CASIO

Ára 13 000–100 000 Ft

Ha az óra nemcsak az idő megjelenítésének eszköze, hanem egy reprezentatív elem is, akkor többet kell fizetnie. Olyan márkás modellek közül választhat, amelyek vízállóak lesznek, funkciókat hoznak a dátum, a világidő megjelenítésének formájában, és gyártási anyaguk magasabb szinten lesz.

250 000 Ft feletti ár

Óra vásárlásakor szinte nincsenek korlátok. Ezt olyan drágább és híresebb modellek bizonyítják, mint a Zenith, Tag Heuer, Gucci, Omega, Sinn és mások.