Az Ön végső útmutatója az alacsony nátriumtartalmú diétához

Tartalom




Az Ön végső útmutatója az alacsony nátriumtartalmú diétához

Az Ön végső útmutatója az alacsony nátriumtartalmú diétához

A nátrium fontos szerepet játszik az egészségünk szempontjából, de túlzott fogyasztása káros lehet. Ezért készítettük el ezt az útmutatót az alacsony nátriumtartalmú diéta betartásához. A diéta segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és más egészségügyi problémákat.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az alacsony nátriumtartalmú diéta?

A nátrium számos élelmiszerben megtalálható ásványi anyag. Bár az emberi szervezetnek szüksége van erre a tápanyagra a megfelelő működéshez, kis mennyiség is elegendő. Idegimpulzusokat közvetít, összehúzza és ellazítja az izmokat, segít egyensúlyban tartani a víz és az ásványi anyagokat.

Néha az embereknek korlátozniuk kell a nátriumbevitelüket. A nátrium korlátozása a magas vérnyomás és a vesebetegség kezelésére, valamint a kontroll elősegítésére javasolt stratégia szív elégtelenség tünetek.

Az alacsony nátriumtartalmú étrend praktikus módszert kínál a nátriumbevitel korlátozására. Nem étkezési korlátozásokról vagy fogyásról van szó. Ez egy kritikus terv a fenti egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére.

Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek legfeljebb annyit javasolnak, mint 2300 mg nátriumot naponta. Majdnem 90% amerikaiak túl sokat fogyasztanak, átlagos napi bevitelük több mint 3400 mg nátriumot.

Bár az emberben a legtöbb nátriumot a só adja, fontos megjegyezni, hogy a só és a nátrium nem ugyanaz.

A nátrium-klorid a só kémiai neve – a természetben természetesen előforduló kristályszerű vegyület, amely tengervízben és kőzetképződményekben fordul elő. A nátrium azonban a nátrium-klorid egyik kémiai eleme. Ez egy étrendi ásványi anyag, amely természetesen számos élelmiszerben megtalálható.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Az alacsony nátriumtartalmú diéta előnyei

Az alacsony nátriumtartalmú étrend betartása számos előny az általános egészség érdekében. A bevitel korlátozásának orvosi javaslat nélkül is megvannak az előnyei, különösen a jövőben az egészsége szempontjából, hiszen megelőzheti a betegségek kialakulását.

Íme 3 ok, amiért jobban oda kell figyelned arra, hogy mennyi nátriumot eszel naponta.

Javíthatja az étrend minőségét

Az alacsony nátriumtartalmú diéta javíthatja az étrend általános minőségét, mivel természetesen kiiktat sok egészségtelen ételt.

A legtöbb csomagolt és feldolgozott élelmiszer rengeteg hozzáadott sót tartalmaz, amelyre a szervezetnek nincs szüksége. Bár ezek a készételek nem mindig sós ízűek, általában sok rejtett nátriumot tartalmaznak, amit sokan nem is sejtenek.

Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak, és legtöbbjük egészségtelen zsírokkal és kalóriákkal van tele. A szegény diéta számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket.

Ha korlátozza ezeket a termékeket, nagyobb valószínűséggel választja a tápláló, teljes értékű élelmiszereket, amelyek optimális egészségügyi előnyöket biztosítanak.

Csökkentheti a vérnyomást

Jó oka van annak, hogy az orvosok alacsony nátriumtartalmú étrendet javasolnak a magas vérnyomásban szenvedőknek – ez segít csökkenteni azt. A magas nátriumtartalmú étrend a vízvisszatartás miatti magas vérnyomás széles körben elismert kockázati tényezője.

Ha túl magas a vérnyomása, az megterheli az artériákat, ami károsodáshoz vezet, mivel azok szűkülni kezdenek. Ha nem kezelik, a tartósan magas vérnyomás növelheti a szívroham, a szívbetegség és a szélütés kockázatát.

Az étkezési nátrium mennyiségének csökkentése csökkenti a vérnyomást, és a hosszan tartó csökkentés a magas vérnyomásos és nem magas vérnyomásos egyének számának jelentős csökkenését idézi elő. A vérnyomás csökkentésével a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is csökken.

Segíthet csökkenteni a rák kockázatát

Bár egyetlen diéta sem tudja megszüntetni a rák kockázatát, szerepet játszhat a rák kialakulásában és csökkentésében. Ennek eredményeként egyre több kutatás folyik arra vonatkozóan, hogy az étrendi választások hogyan segíthetik a rák kockázatának módosítását, különösen a gyomorrák esetében.

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a magasabb sóbevitelt a megnövekedett kockázattal gyomorrák. Ezenkívül további kutatások áttekintették az étrend és a táplálkozás közötti összefüggést felső gyomor-bélrendszeri rák. És itt van még ennél is több: a World Cancer Research Fund szerint a sófogyasztás csökkentése jelentősen csökkentheti gyomorrák kockázata.

Összefoglalva, a magas sótartalmú étrend növelheti a rák kockázatát, míg az alacsony nátriumtartalmú étrend csökkentheti azt.

Hogyan hasznos bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők számára?

Az alacsony nátriumtartalmú étrend előnyös olyan emberek számára, akik bizonyos egészségügyi problémákkal küzdenek. Segíthet kezelni a tüneteket, és megelőzheti az állapotok súlyosbodását.

Íme 4 olyan egészségügyi állapot, amely a nátriumbevitel csökkentését igényli.

Vesebetegség

Ha a veséi nem úgy működnek, ahogy kellene, több nátrium és folyadék halmozódhat fel a szervezetben. Ezért a káros hatások nátriumbevitel krónikus vesebetegségben szenvedőknél felerősödnek. A National Kidney Foundation szerint ez okozhatja emelkedett vérnyomáslégszomj és folyadék felhalmozódása a szív és a tüdő környékén.

Emiatt a nátrium korlátozása kritikus fontosságú a vesebetegségben szenvedők számára. A bevitel csökkentése segít megelőzni ezeket a kellemetlen tüneteket.

Magas vérnyomás

Ahogy korábban megbeszéltük, túlzott nátriumfogyasztás jelentős vérnyomás-emelkedést vált ki, ami magas vérnyomáshoz és a szívszövődmények fokozott kockázatához vezet. Az alacsony nátriumtartalmú diéta segíthet abban, hogy a vérnyomást egészséges szintre hozza vissza, és csökkenti szisztolés és diasztolés vérnyomás.

Szívbetegség

A magas nátriumfogyasztás hozzájárulhat a szívbetegségekhez, de veszélyes is lehet az ezzel járó emberekre. Az alacsony nátriumtartalmú étrend segíthet a tünetek szabályozásában és más szívproblémák megelőzésében. Ban ben szív elégtelenségcsökkentheti a folyadékvisszatartást, így a szívnek nem kell túlhajszolnia.

Májbetegség

A máj létfontosságú szerepet játszik a folyadék- és nátriumháztartás szabályozásában. Májbetegség esetén a máj nem tudja a szokásos módon szabályozni a szintet. Ez folyadék felhalmozódását okozhatja a hasban.

Ismét az alacsony nátriumtartalmú étrend fontos a folyadékretenció csökkentésében azoknál az embereknél, akiknél a májbetegség.

Magas nátriumtartalmú ételek, amelyeket kerülni kell

Ha alacsony nátriumtartalmú diétát kezdesz, az nem jelenti azt, hogy tartózkodnod kell attól, hogy étkezéseidhez sót adj. Az első lépés az, hogy megtanulja, mely ételeket kerülje el a nátriumszint szabályozása érdekében. Nem minden nátriumbevitel származik a sószóróból. Sok élelmiszergyártó sót ad a termékekhez.

Nézzük meg azokat a magas sótartalmú élelmiszercsoportokat, amelyek korlátozzák vagy kivonják az étkezési tervből.

  • Gyors és feldolgozott ételek: Krumpli, hamburger, sült csirke, pizza, feldolgozott húsok
  • Feldolgozott húsok: Szalonna, felvágottak, sült marhahús, sonka, virsli, kolbász és tarja
  • Sós levesek: A legtöbb konzerv leves
  • Sós rágcsálnivalók: Sós keksz, sózott dió, sós perec
  • Sajt és tejtermékek: Halloumi, feta, kéksajt, túró, sós vaj, író
  • Pácolt ételek: Ecetes cékla, hagyma, uborka, retek, kapros savanyúság, savanyú káposzta
  • Sózott hús és hal: Sós marhahús, sós sertés, chorizo, sonka csánk, rántás, szalámi, szardella, sós tőkehal, konzerv szardínia
  • Magas sótartalmú szószok: Halszósz, szójaszósz, ketchup, magas nátriumtartalmú salátaöntetek
  • Fűszerek: Asztali só, fokhagymás só, hagymás só
  • Fagyasztott ételek: Fagyasztott vacsorák, például tésztaételek, fagyasztott pizza, fagyasztott curry ételek
  • Konzervek: Normál zöldségkonzerv, babkonzerv sóval

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Alacsony nátriumtartalmú ételek

Most már tudja, hogy mely élelmiszerek fogyasztása tiltott, és elkezdheti élvezni az új diétát alacsony nátriumtartalmú ételekkel.

  • Friss és fagyasztott zöldségek: A legtöbb friss vagy fagyasztott zöldség (beleértve a brokkolit, karfiolt, sárgarépát, borsót stb.) és konzerv zöldségek hozzáadott só nélkül
  • Friss gyümölcsök: Alma, banán, körte
  • Friss vagy fagyasztott hús: Friss vagy fagyasztott marha-, bárány-, sertés-, baromfihús
  • Friss vagy fagyasztott hal: Tőkehal, lazac, tonhal stb.
  • Tojás és tojáspótló
  • Egészséges zsírok: Olívaolaj, sótlan vaj, alacsony nátriumtartalmú sajtok, krémsajt
  • Alacsony nátriumtartalmú snackek: Sózatlan pattogatott kukorica, sótlan chips, alacsony nátriumtartalmú mogyoróvaj, alacsony nátriumtartalmú sajt
  • Alacsony nátriumtartalmú levesek: Konzerv vagy házi készítésű levesek
  • Alacsony nátriumtartalmú gyümölcslevek: Alacsony nátriumtartalmú paradicsomlé, alacsony nátriumtartalmú zöldséglé, citromlé
  • Alacsony nátriumtartalmú szószok: Ecet, házi majonéz, alacsony nátriumtartalmú salátaöntet

Általános irányelvek a nátrium csökkentésére

Ahogy alkalmazkodsz az alacsony nátriumtartalmú ételek fogyasztásához, többféleképpen is megőrizheted az ízét a főzés során. A napi elfogyasztott nátrium mennyiségének további korlátozása érdekében próbálja ki a következő tippeket:

  • Kísérletezzen fűszerekkel
  • Készítsen alacsony nátriumtartalmú pácokat és salátaönteteket olyan termékekből, mint az olívaolaj, ecet és méz
  • Inkább friss fűszernövényekkel főzzük, mint sóval
  • Használjon sóhelyettesítőket, például fekete borsot, hagymaport, fokhagymát és citromlevet
  • Fókuszáljon a friss, finom természetes ízű ételekre
  • Ízesítse a leveseket és más recepteket fokhagymával, gyömbérrel és egyéb fűszerekkel
  • Adjuk hozzá a citrom héját és levét a friss zöldségekhez

Készítsen több ételt otthon

Amikor éttermekben és kávézókban étkezik, elveszíti az irányítást az étkezések nátriumtartalma felett. Bár választhat olyan ételeket, amelyek valószínűleg kevesebb nátriumot tartalmaznak, nem lehet tudni, hogy a séf mennyit adott hozzá a főzési folyamat során.

Amikor otthon készíti el az ételt, pontosan tudja, mennyi sót használ. Ön kézbe veheti étkezési szokásait, hogy ne emelje meg nátriumszintjét.

A legjobb tippek az otthoni főzés gyakorlásához és az otthoni étkezés elkerüléséhez:

  • Az étkezések előre megtervezése
  • Elkezd egy étkezési tervet, amelyhez ragaszkodhat
  • Élelmiszervásárlás a hétre
  • Étkezés előkészítés
  • Alacsony nátriumtartalmú variációk létrehozása kedvenc ételeiből

Olvassa el az élelmiszerek címkéit

Az élelmiszerek címkéinek elolvasása kritikus fontosságú az alacsony nátriumtartalmú étrend betartása esetén.

Több márka felesleges sót ad az élelmiszerekhez. Még az egészséges választásnak látszó és hangzó tárgyakat is meg lehet tölteni sóval. Ez különösen igaz a fagyasztott vacsorákra, a mikrohullámú sütőben használható ételekre és a csomagolt élelmiszerekre.

Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk a nátriumtartalmat, ha ellenőrizzük a tápértékre vonatkozó címkét. Itt mindent megtalál, amit a nátriumról és egyéb tápanyagokról tudni kell. Ügyeljen az élelmiszerek csomagolására nyomtatott, nátriummal kapcsolatos kifejezésekre is.

Íme a gyakori szavak, amelyekre számíthat, és azok jelentése a szerint Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA):

  • Nátriummentes vagy sómentes: Kevesebb, mint 5 mg nátrium adagonként
  • Nagyon alacsony nátriumtartalom: 35 mg vagy kevesebb nátrium adagonként
  • Alacsony nátrium tartalom: 140 mg vagy kevesebb nátrium adagonként
  • Világos nátriumban vagy enyhén sózott: Legalább 50%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az eredeti élelmiszer
  • Hozzáadott vagy sózatlan só nélkül: A gyártási folyamat során nem adnak hozzá sót, de még mindig tartalmazhat sót vagy nátriumot

A nátrium jöhet több név. Azon kívül, hogy a csomagban csak nátriumot keres, ügyeljen a mononátrium-glutamátra (MSG), a nátrium-citrátra, az alginátra és a foszfátra.

Lehetséges, hogy túl kevés a nátrium?

A hiponatremia olyan állapot, amely akkor fordul elő, ha a vér nátriumszintje abnormálisan alacsony. Mivel a nátrium esszenciális elektrolit, az alacsony szint olyan tüneteket okoz, mint a fejfájás, zavartság, hányinger és hányás, fáradtság és izomgörcsök.

Ban ben akut hyponatraemia, a nátriumszint gyorsan csökken. Ez agyduzzadáshoz, kómához és akár halálhoz is vezethet. Míg szívelégtelenségben szenvedőknek gyakran javasolják a nátrium korlátozását, az ellentmondó bizonyítékok arra utalnak, hogy a korlátozás káros lehet a betegek számára. krónikus szívelégtelenség.

Ennek a területnek a kutatása azonban korlátozott. Ezért nem vonhatjuk le a következtetést az elégtelen nátriumbevitel káros hatásaira. Ha nem biztos abban, hogy mennyi nátriumra van szüksége, forduljon kezelőorvosához vagy táplálkozási szakértőjéhez.

Lehet-e időszakosan böjtölni alacsony nátriumtartalmú diéta mellett?

Ha alacsony nátriumtartalmú diétát követ a magas vérnyomás kezelésére, az időszakos koplalás segíthet csökkentse a vérnyomását és javítja a szív- és érrendszer egészségét. Ha azonban meg akarja próbálni az időszakos böjtöt, miközben alacsony nátriumtartalmú diétát követ, először forduljon orvosához tanácsért, hogy felmérje a lehetséges problémákat.

Például a szervezet nátriumot és más elektrolitokat veszít a böjt során, amit a legtöbb ember az étkezési ablakban pótol. Alacsony nátriumtartalmú étrend mellett nehéz lehet a megfelelő szintet fenntartani. Ez azt jelenti, hogy ha elegendő vizet iszik, és rövidebb ideig koplal, a nátriumcsökkentés nem okozhat problémát.

A DoFasting Guide további útmutatást ad az időszakos böjtöléshez. Itt megtalálhatja az Önnek és az alacsony nátriumtartalmú étrendnek megfelelő böjtölési módszert. Ha úgy dönt, hogy továbblép az IF mellett, a DoFasting alkalmazás mindent tartalmaz, amire szüksége van az új étkezési szokások megkezdéséhez és fenntartásához.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

Az alacsony nátriumtartalmú étrend pozitív és néha szükséges lépés lehet néhány ember számára. Tudományos bizonyítékok alapján az alacsony nátriumtartalmú étrend hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, megelőzve ezzel a súlyosabb egészségügyi szövődményeket.

Jó stratégiát biztosít a sóval, cukorral és transzzsírokkal teli csomagolt és feldolgozott élelmiszerek csökkentésére is. Koncentrálhat a teljes értékű élelmiszerekre, például a természetesen alacsony nátriumtartalmú gyümölcsökre és zöldségekre. De mielőtt elkezdené az alacsony nátriumtartalmú diétát, beszéljen orvosával, hogy ellenőrizze, ez a megfelelő lépés-e az Ön számára.

Szerző




GYIK – Az Ön végső útmutatója az alacsony nátriumtartalmú diétához

Miért fontos az alacsony nátriumtartalmú diéta?

A nátrium túlzott fogyasztása káros hatással lehet az egészségre, ezért fontos az alacsony nátriumtartalmú diéta betartása.

Mit jelent az alacsony nátriumtartalmú diéta?

Az alacsony nátriumtartalmú diéta során kerülni kell a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztását, és inkább természetes, egészséges alapanyagokra építeni az étrendet.

Milyen ételeket ajánlott fogyasztani az alacsony nátriumtartalmú diéta során?

Az alacsony nátriumtartalmú diéta során ajánlott fogyasztani sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, és csökkenteni a só és a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztását.

Mit kell kerülni az alacsony nátriumtartalmú diéta során?

Az alacsony nátriumtartalmú diéta során kerülni kell a sózott ételeket, a konzerveket, a feldolgozott élelmiszereket, valamint az gyorséttermi és készétel fogyasztását.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben