Az időszakos böjt lelassítja az anyagcserét?

Tartalom

Időszakos böjt és anyagcsere

Az időszakos böjt lelassítja az anyagcserét

Időszakos böjt alatt a hosszabb ideig tartó étkezési szüneteket értjük, amelyek során az ember nem fogyaszt élelmet. Az ilyen típusú böjtölés hatással lehet az anyagcserére, mivel a test belső folyamatai lassulhatnak, hogy energiát spóroljanak. Ez a folyamat azonban nem káros, hanem segíthet a testnek újraegyensúlyozódni és hatékonyabban működni.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a metabolikus sebesség?

Az alapanyagcsere-arány (BMR) azt a minimális energiamennyiséget jelenti, amelyre a szervezetnek szüksége van az életfenntartó funkciók elvégzéséhez, például a vérkeringéshez, a légzéshez vagy a hőmérséklet fenntartásához. A nyugalmi anyagcsere (vagy nyugalmi anyagcsere sebessége, RMR) arra utal, hogy teste hány kalóriát éget el nyugalmi állapotban. Minél magasabb a BMR-je, annál valószínűbb, hogy gyors az anyagcseréje, amely extra kalóriákat éget el.

Az anyagcseréd a kémiai folyamat amely az ételeket és italokat energiává alakítja. Ezek a kalóriák megkötik az oxigént, hogy üzemanyagot adnak a szervezetnek. Az olyan tényezők, mint a genetika, az életkor, a testsúly, a nem, az étrend és a fizikai aktivitás befolyásolhatják az anyagcsere működését.

Számos módja van az anyagcsere lassításának vagy fokozásának. Néhány ember végezzen rendszeres testmozgást hogy serkentse azokat a zsírégető vegyszereket. Mások kalóriadús ételeket fogyaszthatnak, például rizst és vörös húsokat, hogy lelassítsák anyagcseréjüket és súlygyarapodást érjenek el.

Csak ügyeljen a gyakori kiváltó tényezőkre, amelyek jelentős hatással vannak az anyagcserére. Az olyan dolgok, mint a stressz, az alváshiány, a falás és az éhezés károsíthatják az anyagcsere egészségét. Mindig jobb, ha vigyázol a testedre, és gondoskodsz arról, hogy tápláló ételeket egyél.

A magas metabolikus sebesség kiváló a fogyáshoz. Nincs szükség hatalmas kalóriakorlátozásra, ha szervezetének szüksége van ezekre a kalóriákra a működéséhez. Ne feledje, hogy a fogyás nem csak a gyors anyagcseréről szól; folytatnia kell az edzést és az egészséges ételeket.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Az időszakos böjt lassítja az anyagcserét?

Az időszakos böjtölési módszerek remekül erősítik az anyagcserét. A böjt nem arról szól, hogy éheztessük magunkat, hanem inkább az étkezési idők megváltoztatását. A szervezetet arra ösztönzik, hogy a zsírraktárakat használja fel energiaként, ami egészséges és biztonságos fogyáshoz vezet.

A DoFasting alkalmazás sokkal könnyebbé teheti a böjtöt a kezdők és a profik számára. Megtalálhatja a 7 legnépszerűbb időszakos böjtölési időszakot, amelyet fitneszútja során kipróbálhat. Mindegyik módszerhez tippek és trükkök tartoznak, amelyek segítenek megszabadulni a makacs súlytól.

Vessünk egy pillantást az időszakos böjt anyagcserére gyakorolt ​​hatásaira:

Növeli az anyagcsere sebességét

A rövid böjtölési időszakok arra késztetik a szervezetet, hogy égesse el a zsírsejteket és megtartsa a sovány izomtömeget. Az tud növelje az anyagcsere sebességét, tovább javítva a kalóriaégetés folyamatát. Ha nem eszik kora reggel vagy késő este, az akadályozhatja a glükóz többletraktározását.

Csak a rövid ideig tartó időszakos koplalás erősíti az általános anyagcserét. A böjt anyagcserére gyakorolt ​​hosszú távú hatásait még vizsgálják. Kipróbálhatja a kezdő böjtölési módszereket, például a 12 órás böjtöt, hogy jól érezze magát az evés nélküli ablakok alatt.

Ne feledje, hogy a magas anyagcsere sebesség segíthet a fogyásban. A szervezeted több kalóriát éget el a nap folyamán, csak azért, hogy megfelelően működjön és az izmokat feszültség alatt tartsa. Mindig kezdje egy könnyű böjttel, mielőtt a meghosszabbított böjt időszakába kezd.

Hatékony a fogyáshoz

Az időszakos böjt különböző típusai pozitívan befolyásolják a fogyást. A hosszabb ideig tartó böjt arra ösztönözheti a szervezetet több zsírt éget sejteket.

Egy személy veszíthet 7-11 kiló tíz héten túl, ha a böjt mellett kalóriakorlátozott diétát is követnek. Megerőltető testmozgással, alacsony szénhidráttartalmú ételek evésével vagy olyan fejlett módszerek kipróbálásával, mint a 24 órás böjt, több súlyt dobhat le.

Csak figyelmeztetés: az időszakos böjt egészséges, ha megteszi a megfelelő lépéseket. Soha ne próbáljon éhezni, vagy ne egyen 24 óránál tovább. Vannak, akik szeretik a 36 órás böjt kihívását, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságosan lefogy.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Elősegíti a zsírégető hormonok működését

Bármilyen időszakos böjt módszer megerősítheti a zsírégető hormonokat, amelyek felpörgetik az anyagcserét és serkentik a fogyást. Mindegyik hormon csökkenti a testzsírt, ha nem fogyaszt túl sok cukrot vagy szénhidrátot.

Az alábbiakban megtalálja a három fő hormont, amelyet a böjt befolyásol:

  • Emberi növekedési hormon
  • Inzulin
  • Norepinefrin

Az emberi növekedési hormon (HGH) csökkentheti a zsírraktározást és növelheti a sovány izomtömeget. A böjt növeli ezt a típusú hormont akár 300% mindössze három nap után. Az agyalapi mirigy HGH-t is felszabadít az izmok építésére és helyreállítására súlyzós edzés után.

Az időszakos böjtről ismert csökkenti az inzulinrezisztenciát egy nem evés ablak alatt. A szervezetnek inzulinra van szüksége, hogy a vércukorszintet biztonságos tartományban tartsa (100 mg/dl 8 órás böjt után). Ha 16 órán keresztül nem eszik, az is fenntarthatja a normál inzulintermelést.

A böjt sok típusa növelheti a noradrenalin mennyiségét a véráramban. Ez a hormon támogatja az egészséges vérnyomást és növeli a pulzusszámot. Egy nagyobb noradrenalin szintje több zsírégetésre ösztönözheti szervezetét.

Ha ezekből a hormonokból több van, akkor további súlyvesztésre ösztönöz. Az anyagcseréd éber állapotban van, amikor fogysz, és zsírsavakat használsz fel energiává. Mindig figyelje a kalóriabevitelt, és kövesse a kényelmes és egészséges étkezési mintát.

Mi lassítja az anyagcserét?

Egy dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a böjt nem lassítja az anyagcserét, hanem felpörgeti azt. Egyes hagyományos kalóriaszegény diéták eltérő hatással lehetnek az anyagcserére. Jó példa erre a ketogén diéta, amely alacsony szénhidráttartalmú ételeket foglal magában.

A minimális szénhidrát és zsíros ételek fogyasztása arra ösztönözheti az anyagcserét, hogy glükóz helyett zsírt égessen energiaként. Néhányan azonban elkövetik azt a hibát, hogy szigorúan korlátozzák a kalóriabevitelüket, ami a lassabb anyagcsere hosszútávon.

Az időszakos koplalás jobb fogyási módszer, ha ragaszkodik a megfelelő mennyiségű kalóriához. A szénhidrát eltávolításakor nem szeretne a folyamatos kalóriakorlátozás csapdájába esni. A megelőzés érdekében mindig figyelje az étkezést éhezési mód.

Sok más tényező is gyengíti az anyagcsere-funkciókat. Ez lehet a magas fehérjetartalmú étkezések kihagyása. A fehérje fokozhatja az anyagcserét azáltal 20-30% tápláló étkezés utánamely segít az élelmiszerek termikus hatásának (TEF) erősítésében.

Az elégtelen fizikai aktivitás egy másik nagy ok. Ülő életmód csökkenti a kalória mennyiségét 24 óra alatt megégsz. Ha fogyni szeretne, menjen egy hosszú sétára, vagy próbáljon meg mozogni, amikor egész nap otthonról dolgozik.

Meg kell próbálnod a böjtöt most?

Az időszakos böjt nem mindenkinek való, beleértve azokat is, akiknek bizonyos egészségügyi problémái vannak. Terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell ezt a zsírégetési módszert, amennyire lehetséges állítsa le a megfelelő fejlődést a napi kalóriahiány miatt.

Azoknak, akik korábban étkezési zavarokat tapasztaltak, kerülniük kell a böjtöt. A hosszú ideig tartó kalóriakorlátozás megzavarhatja mentális egészségét, és esetleg újabb étkezési zavart válthat ki. Az lesz a legjobb, ha ragaszkodsz egy olyan rendszeres étkezési mintához, amely egészséges ételeket tartalmaz.

Előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi problémák, például szív- és érrendszeri betegségek vagy emésztési problémák nem működnek jól időszakos böjt esetén. A böjt időszakai megzavarhatják szervezete természetes működését és tüneteket hozzon létre székrekedés, fejfájás, alacsony vércukorszint és puffadás.

Azok az emberek, akik kiterjedt súlyzós edzést végeznek, nem biztos, hogy profitálnak a böjtből. Folyamatos táplálékra van szükségük izomnövekedésük elősegítéséhez. Ha hosszú ideig nem eszik reggel, előfordulhat, hogy zsír helyett sovány izomtömeg veszít.

Néhány orvos javasolhatja Önnek maradj távol a böjttől, miközben olyan gyógyszert szed, amely étkezést igényel. Nem érdemes károsítani az egészséget, tönkretenni a gyógyszeres kezelés hatását, ezért csak időszakos böjtöléssel próbálkozz, miközben nem szedsz vényköteles gyógyszereket.

Ha ezen problémák vagy fizikai tényezők bármelyike ​​fennáll, keressen egy másik fogyókúrás módszert, amely erősíti a zsíranyagcserét. A dietetikus meg tudja mutatni a megfelelő irányba, amely egészséges a tested számára. Néhány alacsony kalóriatartalmú diéta jobb lehet az Ön esetében, mint a böjt.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

Tehát az időszakos böjt lassítja az anyagcserét?

A böjt nem lassítja le az anyagcserét, és nem zavarja meg a nyugalmi anyagcsere sebességét. Valójában fokozhatja a zsírégetési folyamatot. Ha szeretné leadni ezt a plusz súlyt, próbáljon meg kevesebb kalóriát enni, hogy több energiát használjon fel a pihenés során.

Ne felejtse el, hogy ne próbálja meg a böjtöt, ha speciális egészségügyi problémái vannak. Az anyagcsere lelassul, ha Ön legyengült immunrendszerben szenved. Kerülje a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétákat, és mindig kérjen szakember tanácsát, amikor biztonságos fogyókúrás módszereket tanul.

Szerző

Az időszakos böjt lelassítja az anyagcsere folyamatát?

Mit jelent az időszakos böjt?

Az időszakos böjt egy étrendi módszer, amely során meghatározott időszakokban kerül elhagyásra az étkezés. Ez lehet például naponta 16 órás böjt vagy más módszerek alkalmazása.

Hogyan befolyásolja az anyagcserét az időszakos böjt?

Egyes tanulmányok szerint az időszakos böjt valóban lelassíthatja az anyagcserét rövid távon. Ennek oka az, hogy az éhezési állapotban a szervezet azzal reagál, hogy csökkenti az energiatermelést és csökkenti a kalóriaégetést.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS