19 sovány fehérjeforrás a fogyásért

Tartalom





19 sovány fehérjeforrás a fogyásért

19 sovány fehérjeforrás a fogyásért

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyek az ideális 19 sovány fehérjeforrás, amelyek segítenek a fogyásban.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

1. Halak

Amikor arról van szó, hogy a halat, mint az egyik sovány fehérjét az étrendjében, ügyeljen a fehér húsú halra. Ide tartoznak a halak, például a tőkehal és a laposhal.

A legtöbb fehér húsú hal adagonként 20-25 gramm fehérjét kínál, mindössze 3 gramm zsírral. Ez is egy alacsony kalóriatartalmú lehetőség, általában csak 85–130 kalóriát biztosít adagonként.

A fehér hal étrendjébe való hozzáadásának egyéb egészségügyi előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, az immunrendszer támogatása és az egészségesebb csontok.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

2. Garnélarák

A garnélarák kiváló sovány fehérjeforrás. 3 uncia adagonként körülbelül 22 gramm fehérjét kínálnak, mindössze 2 gramm zsírral és 110 kcal kalóriaértékkel.

Amikor fehérjeforrásként garnélarákot fogyaszt, győződjön meg arról, hogy csak a természetben előforduló sót tartalmazó garnélarákot választja, mivel egyes termékek sok adalékanyagot tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek az egészségre.

A garnélarák számos mikroelemet tartalmaz, amelyek az egészséges táplálkozás részét képezik, beleértve a vasat, foszfort, káliumot, cinket, magnéziumot és nátriumot. Tartalmaznak még jódot, ami a pajzsmirigy működéséhez szükséges, és antioxidánsokat is, amelyek megvédhetik szervezetünket az oxidatív stressz okozta károktól.

3. Sovány marhahús

A sovány marhahús általában olyan marhahússzeleteket ír le, amelyek kevesebb mint 10 g zsírt és 4,5 g telített zsírt tartalmaznak adagonként. Általában olyan szavakkal jelölik, mint a „karaj” és a „kerek” a címkézetlen termékeken.

A sovány marhahús többféle változata létezik, beleértve a darált marhahúst és a kerek steak-et is. Mindig a lehető legsoványabb marhahúst válassza, mivel ez a legjobb az egészségének.

Például egy sovány darált marhahúsból készült burgerpogácsa körülbelül 5,6 g zsírt tartalmaz, és körülbelül 155 kalóriát tartalmaz, de 22 g fehérjét tartalmaz. A sovány darált marhahús jó forrása lehet a B-vitaminoknak, a szelénnek és a cinknek is.

Mint a legtöbb vörös húsféleség esetében, itt is gondoskodnia kell arról mértékkel enni marhahúst hogy a telített zsírbevitel az ajánlott napi mennyiségen belül maradjon.

4. Sertés karaj

A sertéskaraj gyakran szerepel a magas fehérjetartalmú élelmiszerek listáján. A sertéskaraj egy sovány sertéshús, és általában körülbelül 23 gramm fehérjét tartalmaz 3 uncia adagonként. Egy ekkora adag körülbelül 12 gramm zsírt és körülbelül 206 kalóriát tartalmaz.

A sovány sertéskaraj jó forrása számos ásványi anyagnak, beleértve a B-vitaminokat, a vasat és a cinket.

5. Törökország

Törökország a gazdag forrás sovány fehérjéből. A bőr nélküli fehér baromfi egyik formájaként általánosan ajánlott fehérjeforrás.

Egy általános adag pulykamellhez akár 32 gramm fehérjét is kaphat mindössze 8 gramm zsírral és 212 kalóriával.

Mint sok sovány hús fehérjeforrás, a pulyka B-vitaminokkal, cinkkel, káliummal, vassal és foszforral is elláthatja Önt. Alacsony GI-je is van, vagyis fogyasztás után stabilan tartja a vércukorszintet.

6. Csirke

A bőr nélküli fehér baromfi másik formája, a fehér húsú csirke szintén jó adag fehérjét biztosít. Egy 3,5 oz főtt csirke adag körülbelül 30 gramm fehérjét biztosít, mindössze 239 kalóriát és 14 gramm zsírt.

Baromfi esetében mindig a legjobb elkerülni a bőrt, ha fogyni szeretne. Egy 3,5 oz-os adag sült csirkemell bőrrel együtt körülbelül 8 g zsírt tartalmaz, míg a bőr nélkül az összzsírérték mindössze 3,5 g-ra csökken.

A csirkedarabokban általában megtalálhatók a B-vitaminok, a D-vitamin és a vas, más alapvető ásványi anyagok mellett. Ez egy magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely kulcsfontosságú a testsúlycsökkentésben, és könnyen része lehet az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.

7. Máj

Máj Valójában tápanyagban gazdag szuperételnek számít, és az egyik legjobb sovány fehérjeforrás, amelyet étrendjéhez adhatsz. Egy 3 oz-os adagban körülbelül 22 g fehérjét talál, mindössze 3,7 g zsírral és összesen 140 kalóriával.

A májhús tele van esszenciális aminosavakkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van, valamint rengeteg vitamint és ásványi anyagot. A májhúsban található mikroelemek közé tartozik az A-vitamin, a B-vitamin, a vas, a réz és a kolin.

A májhús kiváló sovány fehérjeforrás, és alacsony összzsírértékével kevesebb kalóriával juthat hozzá fehérjéhez, ha hozzáadja étrendjéhez.

8. Tofu

A tofu remek kiindulópont, ha növényi fehérjékből szeretne táplálkozni. Egy 3 oz-os adag tofu körülbelül 9 gramm fehérjét tartalmaz, és mindössze 3,5 gramm zsírt tartalmaz. Bár nem tartalmaz annyi fehérjét, mint néhány sovány hús, alacsonyabb kalóriatartalmú étel, adagonként mindössze 71 kalóriát tartalmaz.

A tofu elegendő mennyiségű aminosavat biztosít a szervezet számára. Ráadásul alacsony a telített zsírtartalma.

Ásványianyag-tartalmát tekintve a tofu káliumot, magnéziumot, mangánt és rezet ad az étrendhez, és tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő fitokemikáliákkal.

9. Edamame

Egy csésze edamame hatalmas, 17 g fehérjét biztosít. Ugyanabban az adagban mindössze 8 g zsír és 189 kcal, az edamame igazán jó választás, ha alacsony zsírtartalmú növényi fehérjeforrásokat keres.

Az Edamame tele van egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen mikroelemekkel, beleértve a kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot, folátot, K-vitamint és rezet. Csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

10. Szójabab

3,5 uncia főtt szójababban körülbelül 16,6 g fehérjét, 9 g zsírt (ebből körülbelül 1,3 g telített zsír) és 173 kcal-t talál.

A szójabab számos tápanyagot is kínálhat, beleértve a molibdént, az esszenciális nyomelemet, a rezet, a mangánt és a foszfort, valamint néhány B-vitamint. Más növényi vegyületeket is tartalmaznak, amelyekről úgy gondolják, hogy alacsonyabb koleszterinszint állatokban.

11. Sima görög joghurt

Az a 7 oz adag sima görög joghurtból körülbelül 20 g fehérjét nézel. Körülbelül 3,8 g zsírt és 100 kalóriát tartalmaz.

Ez egy sokoldalú étkezési lehetőség étrendjéhez. Sima joghurtként tálalható gyümölccsel, hogy növelje a mikrotápanyag-bevitelt, és zsírszegény görög joghurtfajtákban is megtalálható az alacsony zsírtartalmú étrendet folytatók számára.

Jót tesz az izomépítésnek, és megváltoztathatja a sovány húsdarabokat, fehérjeforrásokat.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

12. Zsírszegény túró

A csökkentett zsírtartalmú túró jó fehérjeforrás, körülbelül 28 g fehérjét biztosít egy csésze adagonként. Ugyanez az adag körülbelül 2,5 g zsírt és mindössze 163 kalóriát tartalmaz.

Az aktív probiotikus kultúrákkal a csökkentett zsírtartalmú túró jót tesz a bélrendszernek, és jó adagot kínál a napi ajánlott kalciumbevitelből.

13. Alacsony zsírtartalmú tej

Az alacsony zsírtartalmú tej egy másik sokoldalú lehetőség, ha fehérjeforrásokról van szó. Magában főzhető, süthető, vagy csak iható. Bárhogyan is használja, hozzáadja a fehérjét az étrendhez.

Egy csésze alacsony zsírtartalmú tej körülbelül 8 g fehérjét, mindössze 2 g zsírt és csak körülbelül 105 kalóriát tartalmaz.

14. Tojásfehérje

A tojásfehérje a tojás leginkább fehérjével teli része, és többféleképpen felhasználható. Keverhet tojásfehérje-fehérjeport házi fehérjeszeletekhez, adhat hozzá porított tojásfehérjét a pékárukhoz vagy turmixokhoz, készíthet tojásfehérje-muffinokat, vagy friss tojásfehérjéből készíthet tojásfehérje omlettet.

A tojásfehérje nagyszerű alacsony zsírtartalmú sovány fehérje, mindössze 0,5 g zsírt, de 3,5 g fehérjét tartalmaz tojásonként. Jó sovány fehérje a vegetáriánusok számára.

15. Bab és hüvelyesek

A bab és a hüvelyesek nagyszerű sovány fehérjeforrások azok számára, akik vegán vagy növényi alapú étrendet követnek. Átlagosan körülbelül 8 g fehérjét kínálnak fél csésze adagonként, és alacsony zsírtartalmúak. Magas rosttartalmúak, ami kiváló a fogyás és az emésztőrendszer számára.

Alacsony aminosavtartalommal rendelkeznek, de más növényi fehérjeforrásokkal, amelyeket naponta fogyasztunk, valószínűleg pótolni fogja ezeket a hiányosságokat. Úgy gondolják, hogy a bab és a hüvelyesek alacsonyabb koleszterinszint is, ami jó táplálékot ad az étrendedhez.

16. Quinoa

A quinoa fantasztikus fehérjeforrás, különösen azok számára, akik nem esznek sovány húst vagy nagyon sovány fehér halat.

Quinoa egy teljes kiőrlésű, és egy főtt csésze adag körülbelül 8 g fehérjét tartalmaz. Magas a rosttartalma és más alapvető tápanyagok, mint a mangán, foszfor, magnézium és B-vitaminok.

17. Kendermag

30 g kendermagban több mint 9 g fehérje található, így ezek az apró magvak erős fehérjeforrások. Ezenkívül omega-3 zsírsavakkal és rostokkal látják el a szervezetet.

Ha kendermagot ad hozzá az étrendhez, ásványi anyagokat, köztük E-vitamint, magnéziumot, foszfort és káliumot adhat hozzá, és úgy gondolják, hogy javítják a szív egészségét és csökkentik a gyulladást.

18. Táplálkozási élesztő

A tápláló élesztő számos vegán és növényi alapú étrend alapanyaga. Ez a fehérje erőműve, körülbelül 8 g fehérjét biztosít két evőkanál adagonként. Fantasztikus forrása számos B-vitaminnak, káliumnak és cinknek is.

A tápláló élesztőt főzéshez és fűszerezéshez egyaránt használhatjuk.

19. Mandula

Sok dióféléhez és magvakhoz hasonlóan a mandula is kiváló fehérje- és egészséges zsírforrás. Körülbelül 7 g fehérjét biztosítanak ¼ csésze adagonként.

A fehérje és az egészséges zsírok mellett a mandula növelheti a rostbevitelt, csökkentheti a vércukorszintet, csökkentheti a magas vérnyomást, és képes lehet csökkenteni a koleszterinszintet is.

Sok dió és magvak jó sovány fehérjeforrásnak minősülnek, és egészséges zsírokat kínálhatnak. Egyes diófélék és magvak azonban telített zsírokat is tartalmaznak. Végezzen némi kutatást, hogy megtalálja a legjobb dióféléket és magvakat, amelyek segítségével a telített zsírok bevitelét az ajánlott napi adagon belül tarthatja.

Mi az a sovány fehérje, és miért érdemes beépíteni az étrendjébe?

A sovány fehérje olyan fehérjeforrást jelent, amely kevesebb mint 10 g összzsírt és kevesebb, mint 4,5 g telített zsírt tartalmaz. A sovány fehérje segíthet a szükséges fehérje bevitelében a zsírok mellékes sorrendje nélkül, amelyek általában a szokásos fehérjékhez tartoznak.

A sovány fehérje segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és növelni a jó koleszterinszintet a szervezetben, és kulcsfontosságú a fogyásban.

A sovány fehérje hozzáadásával a fogyókúrához segíthet teltebbnek érezni magát, és csökkentheti az éhségérzetet, megakadályozva a túlevést és a túl sok kalória napi fogyasztását.

A napi fehérjeszükségleted attól függ, hogy milyen étrendet követsz. Például, ha izomépítésen dolgozik, több fehérjére lesz szüksége, mint annak, aki fogyni szeretne.

Miért kulcsfontosságú a fehérje az időszakos böjt diétában?

Azok számára, akik az időszakos böjtöt választják, a fehérje elengedhetetlen része ennek a diétának. A fehérje lassabban emésztődik, mint a szénhidrát, ami azt jelenti, hogy ha böjt előtt fogyasztjuk el, akkor hosszabb ideig teltebbnek érezheti magát. Segít csökkenteni az éhségérzetet a böjt alatt.

Ha érdekli az időszakos böjt, de nem tudja, hol kezdje, nézze meg a DoFasting webhelyet, ahol minden olyan információra van szüksége, amelyre szüksége lehet ennek az étkezési módszernek a megkezdéséhez. Tippeket találhat a módszerekhez, beleértve a 24 órás böjtöt, az 5:2-es módszert és a 16:8-as módszert, valamint információkat a DoFasting alkalmazásról.

A DoFasting alkalmazás támogatja Önt, amikor elkezdi az időszakos böjtöt. Több ezer receptet kínál ehhez a fogyókúrás módszerhez, és helyet biztosít a kalóriabevitel és a fejlődés nyomon követésére.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

A sovány fehérje elengedhetetlen része a fogyókúrás étrendnek. Hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig teltebbnek érezze magát, csökkentse az éhség utáni sóvárgást, és abbahagyja a túlevést, ezzel is támogatva a fogyás erőfeszítéseit.

Tekintse meg a sovány fehérjeforrások listáját, és vegye fel őket a fogyókúrás étrendjébe.

További irodalom

Az AIP diéta végső útmutatója

Mi a helyzet az időszakos böjttel és a rákterápiával?

Szerző




FAQs – 19 sovány fehérjeforrás a fogyásért

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos a sovány fehérjeforrások fogyasztása a fogyás során?

A sovány fehérjeforrások segítenek fenntartani a telítettség érzését, és támogatják az izomépítést, amely fontos a fogyás folyamán.

Milyen 19 sovány fehérjeforrást ajánlotok a fogyáshoz?

1. Csirkemell
2. Pulykamell
3. Túró
4. Hal
5. Tojás
6. Szezámmag
7. Tofu
8. Fehérje por
9. Lencse
10. Csicsóka
11. Zsírszegény joghurt
12. Mandula
13. Libamáj
14. Borjúhús
15. Hidegen sajtolt olajok
16. Quinoa
17. Fehér húsú bab
18. Diófélék
19. Sertéshús


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben