Az ingás falióra történelme és működése

Tartalom

Faliórák akciósan

Az ingás falióra történelme és működése

Az ingás falióra (vagy más néven pendulumbetétes óra) a mechanikus órák egyik klasszikus típusa, melyet már évszázadok óta használnak az emberek az idő mérésére. Az óramű működése alapvetően az inga felfüggesztett súlyának mozgására és a fogaskerekek rendszerére épül.

Az ingás falióra kialakulása a 17. században köthető, és azóta is népszerűsége töretlen. Az óramű pontossága és megbízhatósága miatt sokáig domináns típusa volt az otthonokban és közintézményekben használt falóráknak.

A mai digitális korban is gyakran megtalálhatóak az ingás faliórák, mivel sokak számára a hagyományos megjelenés és a nyugtatóan lassú másodpercmutatók továbbra is vonzóak.
Az ingás falióra történelme és működése

Az ingás falióra történelme

Az ingás falióra, vagy más néven pendulumos óra egy olyan időmérő eszköz, amelynek működése az inga rezgéseire, és azok átvitelére épül. Ez a típusú óra már évszázadok óta létezik, és hosszú történelmének köszönhetően ma is népszerű a lakások és irodák díszítéseként.

Az ingás falióra megjelenése

Az első ingás falióra elkészítése a 17. századra tehető, és azóta a különböző stílusok és korszakok hatására számtalan változáson ment keresztül. A legelső ingás órák egyike a nagyapám órája vagy éppen az órák.com weboldalon tekinthető meg.

Az ingás falióra működése

Az ingás falióra működése a pendulum rezgéseire alapul, amelyek átvitelére egy mechanizmus szolgál. A gravitáció és az inga mozgása biztosítja az óra pontos működését, és a megfelelő beállítás esetén hosszú időn át stabilan működhet.

Összegzés

Az ingás falióra hosszú és gazdag történelme során számtalan változáson ment át, és ma is számos otthonban és irodában találkozhatunk vele. Az egyedi működése és a tradicionális megjelenése miatt továbbra is népszerű díszítőelemnek számít.

Forrás: Wikipedia – Óra


Órák

Faliórák akciósan
Az ingás falióra történelme és működése

Az ingás falióra történelme

Az ingás falióra, vagy más néven pendulumos óra, már évszázadok óta használatban van. A mechanikus készülékek precíz működése és hosszú élettartama miatt még ma is népszerűek.

Hogyan működik az ingás falióra?

Az ingás falióra működése alapelve a lengő óramozgás. A kilengő súly vagy pendulum egyenletes ritmusban ingázik a gravitációs erő hatására, és ez az inga mozgása állítja be az óra pontos idejét.


orakIngás falióra

Ingás falióra: a hagyományos órák modern változata

Az ingás falióra, vagy más néven pendulumos óra, hagyományos és stílusos megjelenésű időmérő eszköz, amely modern otthonok és irodák díszítő elemeként is szolgálhat. A pendulum mozgása és az óra hangja egyedi atmoszférát teremt, és igazi különlegessé teszi ezt a fali kiegészítőt.

Ingás falióra stílusok és kialakítások

A különböző stílusú ingás faliórák között megtalálhatók a klasszikus, antik hatású darabok, valamint a modern és letisztult design-ok is. Ezek az órák lehetnek fa, fém vagy akár üveg borítással, és a különböző szín- és anyagválasztékoknak köszönhetően könnyen megtalálható az otthonunk vagy az irodánk stílusához illő darab.

Ha érdekel a témakör, látogass el a Wikipédia ingás falióra oldalára további információkért.


oraAz ingás falióra történelme

 • Az óra kialakulása

  Az ingás falióra már évszázadok óta használatos időmérő eszköz.

 • Történelmi jelentőség

  Az óra nagy mértékben hozzájárult a munkaidő szabályozásához és a mindennapi életünk struktúrájához.

 • Az órák változása

  Az idők folyamán az ingás falióra design-ja és mechanizmusa is többször változott.

Az ingás falióra működése

 • Az óra alkotóelemei

  Az ingás óra fő alkotóelemei a bölcső, a rudazat és a főhajtókar.

 • Működés elve

  Az ingás óra működése a bölcső lengésidejére és a gravitációs erőre épül.


Órák és karórák