Melyik rizsfőzőt is válasszuk – összehasonlító teszt és a legjobb rizsfőzők áttekintése

Az ízletes rizst többféle módon is ellehet készíteni. Ha zacskós rizst vesz, akkor ez megkönnyítheti a munkáját, de főzheti klasszikus módon is egy edényben. Az egyik legegyszerűbb módszere a rizs elkészítéséhez mégis egy speciális fazékban történik- a rizsfőzőkben. Csak annyit kell tennie, hogy beleteszi a megmosott rizst, beleönti a megfelelő mennyiségű vizet és megnyom egy gombot.

Az edény maga tudja, mikor szívódik fel az összes víz, és mikor lesz kész a rizs. Tehát az nem történhet meg, hogy esetleg túlfőzi a rizst, vagy éppen ellenkezőleg, nyers darabokkal találkozik. Ezenkívül a rizsfőző főzés után is melegen tartja a rizst, így akár néhány óra elteltével is élvezheti az elkészített ételt.

A rizsgyártók összehasonlító tesztje három árkategóriába osztja a rizsfőzőket. Mi ezeket a rizsfőzőket kiválasztottuk. Rendeltünk néhány gépet, amelyek különdíjasok lettek vagy épp a TOP termék kategóriás. Kiválasztásukkor főleg az eszköz teljesítményére koncentráltunk. Figyeltünk a felhasznált anyagokra és a kivitelezés minőségére is. Az összehasonlítás magában foglalja a rizsgyártók véleményét is, amelyeket az összes kiválasztott termékhez feldolgoztunk.
Ha a választásunk nem felel meg Önnek, akkor javasoljuk, hogy olvassa el az A rizsfőző kiválasztása című cikkünket, ahol részletes magyarázatot kap, és mindent megtudhat a fontos paraméterekről.

✅Hogyan válasszunk rizsfőzőt

A kiváló, nem ragadós, tökéletes és finom rizs eléréséhez nem csak minőségi ázsiai bisztrókat kell meglátogatnia. Ma már ilyen eredményt egyszerűen az otthonában is elérhet a modern rizsfőző használatával. Mi segítünk a választásban.

Ha még soha nem hallott ilyen eszközről, vagy pedig egyáltalán nincs ilyennel személyes tapasztalata, akkor ez a cikk nagy segítségére lehet. Ez egy rövid, de informatív útmutató a személyes követelményeknek megfelelő rizsfőzők megvásárlásához. Ha olyan elektromos eszközt keres, amely megkönnyíti az ételek elkészítését széles körben, akkor egy ilyen multifunkcionális edény a legjobb választás. Ennek segítsége miatt írtuk meg A Hogyan válasszunk ki egy multifunkcionális eszköz című cikkünket is.

✅Dióhéjban: hogyan válasszuk ki a rizsfőzőt

 • Válassza ki a megfelelő rizsfőző típusát – ha fél évente egyszer főz rizst, akkor elegendő lehet egy műanyag tartályka a mikrohullámú sütőbe
 • Válassza ki a megfelelő mennyiséget – attól függően, hogy hány fős a családja, és attól, hogy a rizst napokkal előtte fogja elkészíteni, vagy aznap frissen
 • Vegye figyelembe a fogyasztás – ez döntő fontosságú lehet az előkészítés sebessége szempontjából
 • Vegye figyelembe a többi funkciót – a hab a tortán lehet az automatikus program vagy a gőzölés lehetősége is

✅Elkészítés

Még a legelején meg kell magyarázni mi is az a „rizstűzhely” kifejezés, és meg kell mondani pontosan mit is értünk alatta. Általános szempontból ez egy edény, amelyben a rizst készítik, miközben a hagyományos főzéshez képest nemcsak az általános finomságra helyeznek nagy hangsúlyt.  Ezenkívül az egész folyamat jelentős egyszerűsége és a minimális időigény hangsúlyozása is. A tervezés szempontjából a rizsfőzőket két csoportba sorolhatjuk:

 • Mikrohullámú rizsfőző
 • Elektromos rizsfőző

✅Mikrohullámú rizsfőző

Üveg-, szilikon- vagy műanyag edény, amelybe a rizst és a vizet belehelyezi, és a mikrohullámú sütőben főzi. Az ilyen típusú rizsfőzők csak mikrohullámú sütővel együtt használható. Az ilyen konyhai felszerelések tipikus gyártója a Tupperware. Meg kell azért jegyezni, hogy ebben a típusban nincs igazán nagy választás a piacokon.

TIPP

Legkelendöbb

✅Elektromos rizsfőző

Sokkal használtabb rizsfőző modell, amelyet szinte minden elektronikai üzletben megtalál. A klasszikus rizs mellek ez az elektromos eszköz sok mást is eltud készíteni. Ezen eszközök egyik fő előnye a különféle programok és funkciók, amelyen gondoskodnak arról, hogy a rizs ne főljön túl.

Ezek a rizsfőző modellek sokkal több mindenre képesek, mint a mikrohullámú sütők. A leggyakoribb gyártási anyagok között vannak a műanyag és a rozsdamentes acél anyagok. Sokuknak üvegfedele van, amelyek keresztül látjuk, és tudjuk szabályozni a főzési folyamatot. Ezenkívül a belső rizstartókat tapadásmentes felülettel gazdagítják.

✅Térfogat

Bármelyik típust is választja, a térfogat az egyik legfontosabb paraméter. Erre odakell figyelni, mivel itt megtudja határozni, hogyan fogja használni ezt az eszközt, és hogy hány ember számára tudja elkészíteni a rizst.

Teljesen nagy butaság lenne minden adag rizst külön elkészíteni, vagy épp ellenkezőleg, egy nagy kapacitású rizsfőzőt birtokolni, amkor csak egy adagot készít benne. A teljes térfogat megválasztása tehát az embertől függ. Azért, hogy jobban is megértse, mekkora térfogatú eszközt válasszon, olvasson lentebb:

 • 0,4-1 l térfogat – egy egész négytagú háztartás adagja
 • 1-1,8 l térfogat – ez az adag több mint négy ember számára elég, vagy alkalmas nagyobb mennyiségű rizs elkészítésére, ha esetleg több napra készít

✅A rizs tömege

A mennyiséget tekintve találkozhat a „maximálisan megengedett rizs tömegével” is, amelyet a rizsfőző egy használatával el lehet készíteni. Természetesen ez logikailag azt jelenti, hogy minél nagyobb térfogatú rizsfőzőt vásáról, annál több rizst főzhet benne. Ez a szám általában a 0,7 kg és az 1,5 kg között van.

✅Energiafelhasználás

Az energiafogyasztás az étel elkészítésének sebességében tükröződik. Ugyanakkor egy adott termék teljes üzemeltetési költsége is összefügg az energiafelhasználásával. A rizsfőző térfogatának növekedésével nagyobb lesz az áramigény is, de ez biztosítja azt is, hogy a rizs kellően gyorsan és problémamentesen készüljön el.

Térfogat (l) Fogyasztás (W)
Kevesebb mint 1 350
1-2 700
2 vagy annál több 900

 

Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a rizsfőzők általában valamivel lassabban működnek, mint ha egy személy főzné a rizst. Fél és egy óra telik el, ennyi idő alatt főzi tökéletesre a rizst.

✅Funkciók és kiegészítők           

Rizsfőző vásárlásakor viszonylag gazdag választékot kap ebből a szempontból. Egyrészt, megvásárolhat olyan készüléket, amely csak egy funkcióval rendelkezik, másrészt választhat teljesen multifunkcionális terméket is. Miután kiválasztjuk a térfogatot, ezután főleg a funkciókat és programokat kell figyelemmel tartanunk. Tehát leginkább arra összpontosítsunk, hogy milyen funkciókra és programokra van szükségünk. Rajtunk múlik, hogy mit is várunk el pontosan ettől a géptől, és hogy el-e tudja úgy készíteni, ahogy azt szeretjük.

 • Automata üzemmód – a rizsfőző olyan intelligens is lehet, hogy kikapcsolhatja magát, ha a rizs 100%-ban kész Ez nem csak a jobb ízt garantálja, hanem megakadályozza, hogy esetlegesen leégjen a rizs.
 • Hőmérséklet-fenntartási mód – ezzel nemrég bővítették ki a gépeket. A főzés utána rizsfőző az optimális hőmérséklet fenntartás módra kapcsol, így később is melegen fogyaszthatja a riszt.
 • Kijelző – ez egy elég kis funkció, amely inkább a multifunkcionális készülékeknél van jelen. A mérete kisebb, néhány számjegyet mutat, amelyek általában a főzés végéig hátralévő időt jelzik.
 • Hangjelzés – ez jelzi a főzés végét. Nem kell így attól tartani, hogy elfelejtkezik a rizsfőzőről.
 • Időzítő – lehetővé teszi, hogy beállítsa azt az időpontot, amikor a rizsfőzőnek el kell kezdeni és amikor végeznie kell a főzéssel. Az időzítő segítségével elkészítheti a friss rizst egy adott órában. A késleltetés legfeljebb 24 órára programozható. Ne feledje, hogy egyes modelleknél választania kell – ez vagy átvált a meleg üzemmód után, vagy pedig lehetővé teszi a főzési idő kiválasztását.
 • Párologtató – egészséges ételkészítési módszert kínál. Ezt általában a rizsre lehet rögzíteni, és így egyszerre két ételt is elkészíthet. Jó hír az, hogy szinte az összes rizsfőző rendelkezik ilyen kiegészítővel.
 • További funkciók – a multifunkcionális rizsfőzők. Ennél az eszköznél lehetőség van egy adott rizstípus elkészítésére. És itt nem is kell, hogy csak rizst főzzön. Főzhet benne levest, hüvelyeseket és más dolgokat. A rizsfőzőkben ritkán, de lehetséges házi joghurtokat is készíteni.

✅Biztonság

A konyhában elég sok elektromos készülék található, amelyek közül sok égetni is tud. Különösen akkor, ha kisgyerekek is szeretnek segíteni a főzésben, fontos megbizonyosodni arról, hogy a rizsfőző gyártója különféle biztonsági intézkedéseket is beépített az eszközbe.

 • Túlmelegedés elleni védőberendezés – ez kikapcsolja a rizsfőzőt, ha túlmelegedne. Ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha üresen megy a gép, például, ha gyermekek bekapcsolták azt játékból.
 • Víz nélküli főzésbiztosító – leállítja a rizsfőzőt, ha elfogy a víz, attól függetlenül, hogy az kész-e van már.
 • Hideg felület – a kiváló minőségű hőszigetelés garancia arra, hogy a rizsfőző külső felülete langyos marad. A forró felület kellemetlen és súlyos égési sérüléseket okozhat.

✅Karbantartás

A rizsfőző kétségtelenül egy nagyon praktikus konyhai kisegítő. Nem csak elkészíti a rizst, hanem utána melegen is tartják. Emiatt csak azokat a modelleket válassza, amely kivehető belső béléssel rendelkezik. Ideális esetben így a legkisebb gond nélkül be tudja tenni a mosogatógépbe.

A hosszantartóság szempontjából minden bizonnyal lefogja nyűgözni a rozsdamentes acél. A könnyebb karbantartás szempontjából inkább a tapadásmentes felületet választja, ami egy speciális teflon anyag. Ez megakadályozza a rizs tapadását a készülék falain és az alján az elkészítés során.

✅Árak

A rizsfőzők meglehetősen kivételes háztartási felszerelésnek tűnhet, de még mindig rengeteg gyártó kínál választási lehetőségeket egy adott termék kiválasztásakor. A tucatnyi modell között találkozhat az ECG, Vinago, Klarstein, Rohnson, Gastroback, Sencor, Bartscher és a Sharp márkákkal is.

Ha egyáltalán nincs tudatában ezeknek a konyhai készülékek beszerzés költségeivel, három alapvető árkategóriát szeretnénk bemutatni Önnek.

💰Az ár legfeljebb 5000 Ft

A legolcsóbb rizsfőzőket akár 5000 Ft-ból is megvásárolhatja. Az ilyen ár általában megfelel a teljes kivitelezés minőségének, amely nem tartozik igazából a legjobbak közé a piacon. Ügyeljen arra is, hogy néhány terméknél még START/STOP gomb sincs, és csak az erőszabályozóval tudják bekapcsolni őket. A térfogata általában 1 és 1,5 liter között van.

💰Az ár 5000 Ft és 10000 Ft között van

Viszonylag sok termék tartozik ide. 1,8-5 liter körül van a térfogata, kb 900 W az energiafogyasztás, valamint számos olyan funkcióval és programmal bővelkedik, amelyekkel a rizs elkészítése nemcsak sokkal biztonságosabb, de változatosabb is.

💰10000 Ft feletti ár

Ezzel a beruházással nagy javítási mennyiséget érthet el 5,5 literrel többet. Az ilyen termékeknek természetesen megfelelő teljesítményfelvétellel kell rendelkezniük, legalább 1kW-al. A hazai és a kereskedelmi környezetben is felhasználhatja a legdrágább termékeket, amelyek mindenesetre megfelelnek a feldolgozás minőségének, a rizs maximális tömegének és egyéb paramétereknek. A piacon a legdrágább termékek körülbelül 10 000 CZK vagy annál magasabbak.

✅Megfelelő használat

A kiváló és nem ragadós rizs eléréséhez nemcsak ideális rizsfőzőt kell kiválasztani, hanem azt is, hogy megfelelő módon tudjuk használni. A következő néhány lépésben nagyon gyorsan rájön, hogy a rizs ilyen módon történő elkészítése nagy egyszerű.

 • Ennek alapja a megfelelő mennyiségű rizs és víz hozzáadása. Általában 1,5-2 rész víz és 1 rész rizs
 • Először alaposan öblítse le a rizst- tiszta vízzel le kell öblíteni a rizst
 • Hozzáadhat sót vagy más aromákat és fűszereket
 • Csukja be és indítsa el a rizsfőzőt, egyes modelleknél a megfelelő programot is kiválaszthatja
 • Néhány perc múlva a rizsfőző kikapcsol, egyes modellek pedig ezután is melegen tartják a rizst.

Érdemes a rizsfőzőt a kikapcsolása után még legalább 5-10 perig zárva hagyni. Ez idő alatt a rizs még jobb aromát és ízt nyer. Csak ezután találhatja késznek az ételt.

Ezenkívül a rizsfőző kiváló segítséget nyújt a különféle típusú rizs elkészítésében:

 • Basmati rizs – hosszú szemű rizs, amely nem ragad. Elkészítése mindössze 10 percet vesz igénybe. Köretként alkalmas mártás nélküli ételekhez.
 • Arborio rizs – olasz típusú, rövid szemű rizs. Ideális a rizottó elkészítéséhez, főzés után a felületén krémes, de belül mégis szilárd.
 • Carnaroli rizs – az arborióhoz hasonló faj. Krémes rizottóhoz alkalmas olasz rizs. Ez az egyik legjobb minőségű fajta.
 • Forralt rizs – speciálisan előkészített hántolt rizs, amely egy speciális kezelésnek köszönhetően nem veszíti el az ásványi anyagokat és vitaminokat a bőrből. Különösen alkalmas köretként.
 • Indián rizs – más néven vadrizs. Ez egy sötét rizs, amelyet köretként használnak. Gyakran keverik más típusokkal, így színes ételeket készítenek belőlük.
 • Jázmin rizs – nagyon aromás, virágillatú rizs. Gyakran használják az ázsiai konyhában. Célszerű zöldségekkel és jelentéktelen húsfajtákkal (például csirkével) kombinálni.
 • Szusi rizs – sushi készítéséhez. Kerek szemcsés, főzés után nagyon tapad.

✅Modell kiválasztása

Az előző fejezetekben nemcsak fontos paramétereket írtunk le, hanem a biztonság és az egyszerű karbantartás szempontjaival is részletesen foglalkoztunk. Most megpróbáljuk megvizsgálni a választást a vásárló szemével is – szemléltetve az egyes kritériumok bevonását.

A vásárlómodellünk egy két kisgyermekes édesanya, aki olyan segítőt keres, aki mellett nem kell ott állnia és figyelnie őt a főzés során. Az egészséges táplálkozás érdekli, otthon maga készít zabkását és harapnivalókat, de nincs oda a félkész termékekért vagy a mikrohullámú sütőbe. Nincs szüksége sok funkciós gépre, de ennél fontosabb az előkészítés sebessége és a biztonság.

 1. Tervezés: Elektromos rizsfőző

Vásárlómodellünk kétféle lehetőség közül választhat- elégedett lehet egy olcsó mikrohullámú edénnyel vagy megvásárolhat egy teljes értékű elektromos rizsfőzőt. Ha azonban az egészségesebb ételek elkészítése érdekli, valószínűleg a mikrohullámú változat helyett inkább az elektromos rizsfőző választja.

 1. Térfogat: 1 liter

A rizsfőző négy embernek fog tudni felszolgálni, ebből kettő kisgyermek. Térfogatának nem kell szédítőnek lennie, elég hogyha egy literes a modell. Ha azonban a vásárló úgy tervezi, hogy mindennap rizst fog főzni, akkor választhat nagyobb modellt is.

 1. Energiafogyasztás: 400W

A kis rizsfőzők áramfogyasztása általában túl magas. Mint a fejezet elején megírtuk, a főzési sebesség fontos egyéni kritérium ebben a kiválasztásban. Tehát, ha a vásárlómodellünk választhat, akkor jobb, ha nagyobb teljesítményű rizsfőzőhöz nyúl. Ez lesz az első adat, amit a vásárlás előtt jól megismerhet. Az egyetlen dolog, ami visszatarthatja abban, hogy ne a nagyobb energiafogyasztós modellt választja, az az, hogy úgy több pénzt kellene fizetni.

 1. Párologtató: igen

A gőzölés egészséges módszer, amely több vitamint tart az ételekben. Ez egy olyan előny, amelyet a gyermekes vásárlók nagyon szeretnek, mivel így a zöldséges harapnivalók vitaminban gazdagok maradnak. Viszont lemondhat erről a követelményről, ha már van otthon egy elektromos fazeka – többsége párologtató funkcióval rendelkezik.

 1. Biztonság: túlmelegedés elleni védelem, főzés utáni automatikus kikapcsolás, szigetelt felület

A kisgyermekes anyukák számára a biztonság nagyon fontos kritérium. Tehát olyan edényt keresnek, amelynek garantáltan szigetelt a külső felülete, amely megakadályozza, hogy a gyerekek megégessék magukat, mikor segítenek. Természetesen van benne egy túlmelegedés elleni védőberendezés is, amely kikapcsolja a rizsfőzőt, abban az esetben, ha a gyermekek üresen bekapcsolnák. Ez pedig segíti a főzés utáni automatikus kikapcsolást is, manapság viszont az összes rizsfőző rendelkezik ilyen funkcióval.

 1. Funkciók: időzítő, hangjelzés, zabkásás és hasonló programok

Mint a modellválasztás bevezetőjében is megírtuk, vásárlómodellünknek nem szükséges, hogy az eszköz egyből multifunkcionális legyen. Tehát a levesek vagy húsok speciális programjai hidegen hagyják. Értékelne viszont olyan programot, amelynek célja, hogy a gyermekei számára édes kása, akár rizs vagy zabkása elkészítése.

Mivel egy kisgyermekes anyuka nem mindig engedheti meg magának, hogy személyesen felügyelje az ételek elkészítését, főzés után az időzítő és a hangjelzés segíti. És hogy ne kelljen az ebéd pontos időpontját megterveznie, olyan modellhez szeretne nyúlni, amely befejezés után képes még legalább 2 órán át melegen tartani az ételt.

✅Összegzés

A nyert információk alapján most megfigyelhetjük, hogyan alakul ki a megfelelő termék kiválasztása. Vásárlómodellünk az elektromos rizsfőzőt választja a rizsfőzők közül, és egy nagyobb teljesítményű modellt választ, ami az adott kategóriában 400 W energiafogyasztást jelent. A párologtatás előnyeinek kihasználása érdekében a párologtatóval ellátott rizsfőzőt részesíti előnyben. Nagy figyelmet fordít a biztonsági kérdésekre is, fontos funkció: a túlmelegedés elleni védelem és a főzés utáni automatikus kikapcsolás. Olyan rizsfőzőt választ, amely időzítővel és hőmérséklet-fenntartó funkcióval van felszerelve. Viszont nem szeretne sok programot, elég, ha van zabkása készítő program.

TIPP

Legkelendöbb

❓Gyakran Ismételt Kérdések a rizsfőzőkről

❓Készíthetek a rizsfőzőkben mást is?

❓Valamelyik rizsfőzők tudnak kását és más dolgokat főzni, vagy alkalmas zöldségek párolására is.

❓Kell a rizsfőzőben a rizst kevergetni?

A rizsfőzés benne nagyon egyszerű. Belerakja a rizst és a vizet. Nem kell a rizst kevergetni, sem figyelni. Miután a rizs megfőtt a rizsfőző egyből átvált hőmérséklet megőrző módra.

❓Mennyi rizst tud egyszerre megfőzni a rizsfőző?

A rizsfőzők különböző méretekben találhatóak. A legkisebb rizsfőzőben annyi adagot lehet megfőzni, ami elég egy négytagú családnak. A nagy rizsfőzők pedig elbírnak több mint 12 adaggal is.

Ajánljuk Ajánljuk

 

✅Megbeszélés és tanácsadás

Kérdezzen bármit, ami érdekli, és szerkesztőségünk megválaszolja Önnek. Tanácsot is adhat másoknak, vagy megoszthatja tapasztalatait.